På Gåvorna finns själ och hjärta i praktiken

På Gåvorna mitt emot järnvägsstationen i Katrineholm finns både hjärta och lekamlig spis. Allt fler hittar till second hand-affären och kaféet som drivs av Katrineholmsbygdens församling. I butiken kan man få sig en kopp kaffe, och även en pratstund.

Inga-Lill Andersson, snart 83 år, är volontär och hugger i där det behövs.

Inga-Lill Andersson, snart 83 år, är volontär och hugger i där det behövs.

Foto:

Personligt2019-01-04 16:45

– Det här är den nya träffpunkten. Det är lätt att hitta hit, även för resande. Folk tittar in och tar en kopp kaffe, framhåller volontären Inga-Lill Andersson medan hon ordnar med varor och ser efter om det finns disk att ta hand om.

Inga-Lill Andersson är en av det 20-tal volontärer som hjälper till på Gåvorna.

– Jag är snart 83 år. Jag är här i stället för att gå hemma och rulla tummarna. Det är ett bra tips till äldre som sitter hemma och gnäller att de inte har något att göra, säger hon.

Hon hjälper till där det behövs. Det kan vara att ta emot varor, diska, prismärka och plocka ordning i hyllorna.

– Och sen ska man prata med folk också, det tillhör det sociala, det är viktigt. Och det mår man bra av, säger Inga-Lill Andersson.

Gåvorna, en verksamhet som startade i församlingshemmet, finns sedan fyra och ett halvt år tillbaka i före detta tingshuset.

– Verksamheten skulle trappas upp, och det har verkligen blivit så. Vi vill vara en träffpunkt. Vi behöver stora ytor, och vi är överens om att vi behöver finnas centralt. Det är rörande när det kommer in folk och säger att "det är skönt att ni är kvar här", för folk var oroliga att vi skulle flytta, säger Ulf Johansson som är enhetschef.

Han och ytterligare två personer är anställda. Sammanlagt är ett 40-tal människor verksamma på ett eller annat sätt på Gåvorna, dock inte samtidigt. Volontärerna är cirka 20, omkring tio personer arbetstränar, och förutom de tre anställda finns några tjänster av olika slag. De hjälps åt att sköta det hela, och möter också besökarna.

– Det är en väldigt brokig skara som kommer hit. Det är så olika vad man har för behov.

– Vi har märkt att det är ett bra ställe att arbetsträna på. Att se människor komma hit ganska trasiga, och växa, det är jättehärligt, säger Ulf Johansson.

Han tycker om sitt jobb.

– Det är väldigt roligt. Det är spännande också, för man jobbar med människor och då händer alltid saker som man måste tackla på något vis. Det är gemenskap. Min roll, tycker jag, är att skapa en miljö som alla tycker det är roligt att vara i.

Muhamad Idris har en extratjänst. Han är en av dem som tar hand om kläderna som skänks. Det görs i Kyrkans hus, och Muhamad Idris hämtar och lämnar kläder på Gåvorna.

– Jag tvättar kläder, ibland stryker jag, jag går igenom kläderna och sorterar. Det är bra. Jag bor i närheten, och alla här är snälla. Min kompis jobbar här. Jag mår bra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om