Valentina Barchiesi har nyligen avslutat en observationsresa.
– Syftet med vår aktion var att synliggöra och uppmärksamma omvärlden på de övergrepp centralamerikanska migranter utsätts för på sin väg mot vad de hoppas ska bli ett bättre liv.
Katrineholms-Kuriren har tidigare berättat om Valentina i samband med att hon förberedde sig för att resa till Mexiko – för ett år i Kristna Fredsrörelsens tjänst. Nu har hon bott i staden San Cristóbal de las Casas, i den konfliktdrabbade regionen Chiapas i södra Mexiko, och arbetat som fredsobservatör i sju månader.
Intervjun genomförs via Skype. Valentina Barchiesi har nyligen åkt med på en internationellt organiserad observationsresa längs de två rutter som är vanligast att centralamerikanska migranter tar från Guatemala genom södra gränsområdena i Mexiko för att försöka komma vidare upp till lugnare delar av landet, och till USA. Bakom resan stod "La Mesa Tranfronteriza", en grupp organisationer som arbetar för migranters rättigheter i gränsregionen Guatemala–Mexiko, och med fanns representanter från såväl lokala biståndsorganisationer som EU-parlamentet och Amnesty International.
Den svenska observatören mötte karavanen vid gränsen och följde med längs en av flyktingrutterna, där enorma mängder människor rör sig. Valentina fick höra migranter – som lämnat akut fattigdom och korruption i sina hemländer – berätta om rån, misshandel, tortyr, tvångsarbete, prostitution och deporteringar utan mandat.
– Det här är människor från El Salvador, Guatemala och Nicaragua, men de allra flesta är från Honduras, där det pågår en humanitär kris. Landet styrs av gäng, och runt 20 personer mördas per dag. Kvinnan jag pratade med på ett flyktinghem fick plötsligt ett telefonsamtal. De hade hittat hennes försvunna dotter, mördad.
Valentina var med om många gripande och starka möten under de här dagarna, och känner en hopplöshet kring det systematiserade våldet och den inhumana behandlingen av människor hon såg. Hon ser också tydliga kopplingar till vad som sker hemma.
– Jag tänkte mycket på Sverige och Europa under de här dagarna. Folk här tror att allt är så himla bra i Europa, och det är det ju till stor del. Vi har ett system som fortfarande funkar, men det inhumana sättet att se på människor som inte kan bo kvar i sina hemländer breder ut sig.
Organiserad brottslighet utnyttjar de centralamerikanska migranternas utsatthet på vägen norrut.
– Av rädsla och okunskap behandlas flyktingarna också väldigt illa av befolkningen som bor längs rutterna. Hela regionen är korrupt och straffriheten total. Att vi reste i karavan var ett sätt att stärka säkerheten, och det märktes tydligt att situationen var väldigt spänd. Polisen hade noggrann koll på oss hela tiden.
Hon konstaterar också att läget i Mexiko i stort blivit än mer oroligt efter Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet.
– Ännu fler mexikaner och centralamerikaner försöker hinna ta sig till USA innan Trump tillträder. Det råder stort missnöje mot den mexikanske presidenten, folk litar inte på honom heller.
Själv trivs Valentina utmärkt med att bo och jobba här, och konstaterar att tiden går väldigt fort.
– Jag är jättenöjd så här långt, både med mitt beslut att åka och med vistelsen. Jag har lärt mig otroligt mycket på så många olika plan. Om Mexiko som land, om systemet, politiken, historien och hur allt detta påverkar den kontext vi befinner oss i idag.
– Framför allt har jag lärt mig jättemycket av de människorättsförsvarare vi jobbar med och har kommit nära. Det är väldigt intressant och lärorikt att få vara med och skapa förutsättningar för att de kan utföra sitt arbete. De lever konstant under dödshot och är avlyssnade och bevakade i sin vardag och sitt arbete. Jag visste ju att situationen såg ut så här innan jag reste, men det blir väldigt starkt när man verkligen kommer nära, får se verkligheten med egna ögon och hör människorättsförsvararna berätta själva.
De lokala människorättsförsvarare som har en hotbild mot sig kan be om Kristna Fredsrörelsens hjälp. Fredsobservatörernas uppgift blir att skapa utrymme åt dem att agera på, genom att bland annat följa med som stöd på möten och demonstrationer, att bilda nätverk och kontakter med myndigheterna och att synliggöra kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Människorättsförsvararna i Chiapas avslöjar ofta korruption och kämpar för urbefolkningen vars rättigheter ständigt kränks av stat och militär.
Valentina Barchiesi är inte ensam svensk i San Cristóbal de las Casas.
– Vi är fem svenska observatörer som jobbar och bor här tillsammans, och vi hinner med att vara lite avslappnade och hitta på roliga saker tillsammans i den här mysiga staden. Själv ska jag nu ha tre veckors semester och resa runt, i bland annat Nicaragua och Costa Rica. Hem till Sverige kommer jag i mars.