Greven, författaren och journalisten Johan Lewenhaupt är uppvuxen i Sparreholm där han fortfarande delvis bor. Han pendlar mellan släktgården Långdunker utanför Sparreholm och boendet i Stockholm. Under en period på 80-talet jobbade Johan Lewenhaupt som journalist på Tidningen Folket i Flen och Nyköping och han har gett ut tolv böcker, senast en reseguide om Palmas gator och gränder.
Att han nu gör debut som artist beror mycket på ett löfte han gav till sig själv som ung.
– I vintras hittade jag min dagbok från 1980 där jag hade jag skrivit att min målsättning med livet var att resa jorden runt, bo utomlands, skriva en bok och ge ut en skiva. Det var bara skivan kvar på den listan, säger Johan Lewenhaupt.
Nu är den punkten avklarad, det skedde i en väns studio belägen i en källare i Malmö. Johan Lewenhaupt har skrivit all musik och text själv till skivan som fick namnet Hyltingeravinen, som är hans favoritplats på släktgården vid Hyltinge kyrka.
– Det är betydligt lättare att skriva en bok på 400 sidor än att säga något vettigt i en låt på två och en halv minut.
De elva låtarna på skivan handlar om allt ifrån Johan Lewenhaupts uppväxt på släktgården vid Båven, och skoltiden i Nyköping till hur han plankade in på konserter som ung och berättelsen om en hjärtreparatör som reser runt och lagar brustna hjärtan.
– Det är en blandad kompott. Pop, rock, dansbandstoner och ballader. Jag är intresserade av väldigt många musikstilar.
Som artist går Johan Lewenhaupt under namnet Den förlorade sonen. Ett artistnamn som hans mor har myntat.
– Som frilansjournalist jobbar jag mycket utomlands och min 85-åriga mor orkar inte hålla reda på var jag är, vilket är förståeligt. När jag kommer hem till gården brukar hon utbrista att den förlorade sonen är tillbaka, så det kändes som ett passande namn.
Skivan gavs ut i 500 exemplar och de är så gott som redan slut och fler kan komma. Releasfesten skedde i lördags på Johan Lewenhaupts kontor i Stockholm och i februari kommer han göra sin första spelning på O-baren i Stockholm.