Baggen 13040 släpps in till 34 tackor på Öknaskolan utanför Nyköping. Han är en oerfaren lammbagge och det tar lite tid för honom att lista ut vilka tackor som är brunstiga.
– Första stunden var ett enda jagande, juckande på fel håll och stångande men han fick till slut till det med 01122 och 01129, berättar Mattias Hellström.
Han har ett stort intresse för kost, tycker om både att äta och tillaga maträtter, vill alltid veta var råvarorna kommer ifrån och talar varmt för ekologiskt och närodlat.
Mattias vilja att upplysa ledde honom till att i höstas starta bloggen "När lammet tystnar". I den får läsarna följa ett lamms livscykel.
Baggen släpptes in till tackorna på Öknaskolan den 7 november. När Martin Sjunnesson i januari gjorde en dräktighetsscanning visade det sig att 33 av de 34 tackorna var dräktiga med sammanlagt 80 lamm. Tackan 01122, som Mattias Hellström särskilt följer, bär på tre eller fyra lamm.
– En tacka har två spenar, vilket gör att fler lamm än så är för många. Man kan behöva mata lammen med flaska för att de ska få ordentligt med näring. Det finns också risk för felläge och något av lammen kan dö vid lamningen, berättar Mattias.
Han visste inte mycket om får när han började blogga. Men han lär sig under tiden, av bland annat Susanne Lundberg, fåransvarig på skolan.
I slutet av mars åker Mattias till Öknaskolan igen. Tackan 01122:s lamning är beräknad till den 27 mars och den vill han inte missa.
– Jag hoppas att skolor och skolbarn följer bloggen och är lika laddade och spända som jag är inför lamningen.
Efter lamningen kommer Mattias främst att följa det lamm som tackan 01122 först föder. Lammet växer upp på Öknaskolan och i augusti eller september är det dags för slakten, som Mattias både ska betrakta och dokumentera.
Det finns inget makabert i att död kopplas till djur som man lärt känna.
När lammet styckats ska Mattias ta till vara på dess delar.
– Generellt har vi kommit långt ifrån råvaran och kunskapen att köpa hem större delar att ta reda på. Jag tänker tillaga hela djuret.
Lammracks, lufttorkad skinka, lammstek, lammisterband och friterade lammtestiklar är exempel på vad lammet kan bli. Däremot vet Mattias ännu inte vad han kan göra med lammets hjärna.
Mattias är säker på att han själv aldrig kommer att sluta äta kött.
– Däremot ska det bli intressant att se hur jag reagerar när jag har en personlig koppling till råvaran, till lammet.
Länk till bloggen: narlammettystnar.se
Mattias Hellström
Ålder: 37 år.
Bor: I Bromma.
Uppvuxen i: Örundsbro, Enköping. "Den mat som mormor Ragnhild lagade husmanskost har satt sin prägel på hur jag ser på mat och smaker i dag. Närmare råvarorna kunde man inte komma tomater, sallad och gurkor från grönsakslandet, ägg från redet och potatis från jorden. Där hjälpte jag också till med att ta tillvara på kött efter slakt, men var aldrig med på själva slakten."
Gör: Driver aktiebolaget Small Media. Projektleder tävlingen Årets kockelev, Stora Måltidsdagen. Frilansfotograferar. Var tidigare marknadschef på magasinet Restaurangvärlden.