Bekantskap önskas och buss till Italien

Som i de tidigare delarna av serien "småannonser i KK", 1918, 1928 och 1938, speglar raderna tidens flykt och reformer. 1949 finns en del ransoneringar fortfarande kvar, men samtidigt har utlandsresor dykt upp.

Ransoneringarna fortsatte, trots att kriget var slut. Kaffet ransonerades ända till augusti 1951.

Ransoneringarna fortsatte, trots att kriget var slut. Kaffet ransonerades ända till augusti 1951.

Foto:

Personligt2019-01-22 09:30

Efter andra världskriget rullade hjulen på i det från kriget till stor del förskonade Sverige. Utlandsresor har dykt upp i annonserna i Katrineholms-Kuriren och tidningen har till och med egen resebyrå. För 775 kronor kan man åka turistbuss från Lugano till Florens via Rom under 15 dagar och för 395 kronor kommer man med på en "populärresa" till London. Framme i London ordnas utflykter till bland annat Hampton Court.

Några varor är fortfarande ransonerade efter kriget, som kaffe, matfett och kött. Nästan varje dag annonseras "friska griskultingar" ut, vilket troligen hänger ihop med köttransoneringarna – den som kunde skaffade hushållsgris. Bensin släpptes fritt efter kriget, men började åter ransoneras 1948 på grund av för stor import. Bensinransoneringarna försvann ånyo under hösten 1949.

1949 finns kontaktannonser i tidningen. Kanske har de även funnits tidigare, men kallats något annat? I mars 1949 söker signaturen "äldre byggnadssnickare" efter en "god brevvän, ev äktenskap" och två herrar vill ha bekantskap för "ev. äktenskap" med två damer, som inte får vara sprit- och dansintresserade. Redan tidigare har annonser från kända katrineholmsföretag, som fortfarande existerar, dykt upp, som Hjalmar Petterssons bokhandel och Davidssons cykelaffär, som numera heter Ekman & Davidsson. Men 1949 annonserar Elerts färghandel - kanske lite oväntat? - om att man säljer skrivmaskiner och Linderoths tryckeri annonserar om ett lotteri, där man kan vinna på sitt kvittonummer. Kvitto nummer 358 vinner 100 kronor.

Andra butiker har försvunnit, som Nils Steberg, "herrmodehörnan" på Stortorget. 1949 erbjuder butiken "bruna långbyxor i manchester" och "klämmiga sportjackor i lumberjacksmodell". För en klämmig jacka i mörkbrun "velvetin" - någon form av sammet? - får man betala 41 kronor, vill man ha gabardin kostar det tre kronor mer.

Platsannonser finns förstås också. Ett hembiträde får bra plats i modern villa och eget rum med radio i Högsjö och ett "kvinnligt lagerbiträde med blick för konfektion" får plats hos Jakobsdals textilindustri på Fabriksgatan, en industri som nu är borta sedan länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om