Åke Sollenberg

Åke Sollenberg, Äs säteri, Julita, har gått bort 91 år gammal. Han ägnade sig livet igenom åt lantbruk och drev tidigare lantbruket på Äs.

Foto:

Personligt2019-01-05 06:30

Åke Sollenberg var född och uppvuxen på Härvesta gård utanför Enköping där han hjälpte föräldrarna i arbetet. Han var äldst av åtta syskon, varav fyra är kvar i livet.

Efter sin realexamen ville han ut och uppleva världen och reste tillsammans med sin kusin Bertil till USA. Där blev han snabbt anlitad som snickare på olika byggen och lantbruksarbetare. Han stannade i USA omkring två år. Eftersom han rest som immigrant blev han inkallad till Koreakriget, men lyckades i sista stund undvika detta och återvände till Sverige. Tiden i USA var en viktig period i Åke Sollenbergs liv och han delade ofta med sig av minnen och anekdoter från denna tid.

Åke Sollenberg utbildade sig inom lantbruk, bland annat vid Strömsholm där han lärde sig rida och köra häst.

1959 träffade han sin blivande hustru Lisa, som arbetade på sjukhuset i Enköping. De gifte sig 1962. Paret flyttade till Fiholm utanför Eskilstuna och tog över arrendet där 1964.

1970 började de även arrendera Äs säteri och flyttade dit 1976. Godset drivs numera av sonen Jan Sollenberg och hans hustru Louise som 2010 köpte Äs säteri.

Louise Sollenberg beskriver sin svärfar som en hedersman, vida känd för sin yrkesskicklighet och kunskap.

– Ärlighet var hans ledstjärna i livet, säger hon.

Åke Sollenberg hjälpte till i arbetet på Äs så länge han kunde. Han bibehöll sin nyfikenhet, sitt intresse och sitt engagemang för gården ända till slutet. Vid sidan av arbetet hade Åke Sollenberg många intressen. Natur och jakt var ett av dem, liksom ett engagemang i föreningslivet samt att läsa tidskrifter och följa nyhetsrapportering. Han tyckte även mycket om att snickra, främst möbler. Han hade planer på att utveckla detta innan han 2003 fick en stroke och blev halvsidesförlamad vilket begränsade hans möjligheter att arbeta praktiskt.

Åke Sollenberg, som var född i juni 1927, gick bort på juldagen efter en tids sjukdom.

Närmast anhöriga är makan Lisa och barnen Katarina, Jan, Helena och Maria med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om