På cykel till bröllopsmiddagen

Den 1 augusti 1959 gifte sig Berit Sundell och Bo Zenk i Stjärnholms kapell. Brudparet cyklade efter vigseln sista biten till bröllopsmiddagen i Nyköping – och blev fotomodeller på kuppen.

5 september 2019 18:15

– Det var min frus idé att vi skulle cykla mellan kyrkan och middagen. Jag hade just börjat sälja cyklar och Berit tyckte det vore roligt om vi kom på varsin cykel till festen på Standard Hotell i Teaterparken, berättar Bosse Zenk.

– Tack vare det beslutet blev det ingen långklänning för henne utan en kortare, cykelvänlig modell. Och frissan fick se till så att diademet och slöjan satt fast ordentligt.

– Och jag fick sälja flera cyklar den dagen. Bland annat köpte faktiskt prästen som vigde oss en, skrattar Bosse.

Dessutom hamnade det cyklande brudparet, som förevigades av en fotograf på Södermanlands Nyheter, i en mobil reklamkampanj efteråt.

– Bussreklamen var ju på den tiden ganska enkel, med reklamskyltar som hängde på insidan runtom på långsidorna. På en sån gjorde SN reklam för sig, med bilden på oss och en slogan som jag tror löd "SN i alla händelser". Jag gick upp till redaktörn och bad om ett års gratis prenumeration. Men det blev det inget av med.

Bosse Zenk har drivit handel i Nyköping i många år – cyklar sålde han dock bara till 1966 – och firman "Bo Zenk AB" finns fortfarande kvar.

– Firman drivs vidare, nu av den tredje ägaren efter mig.Jag hade den från 1959 till 1996, när jag gick i pension vid 60. Det var fantastiskt skönt att sälja firman efter alla år och sluta jobba medan vi fortfarande var pigga och orkade ge oss ut på äventyr. Bland annat fotvandrade vi en hel del i Europa. I dag är jag 83 år och det är roligt att ha så många fina minnen att se tillbaka på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson