Zonta fyller år och tar klivet ut i det offentliga

– Tiden är inne, säger Maria Evald, Zontaföreningens lokala president, och förklarar att i slutet av månaden är den 99-åriga organisationen redo att färga samhället orange. För jämställdheten.

Jämställdheten står i fokus för arbetet i Zonta. Eva Knutsson, Pia Widlund och Christina Hallin (stående i övre raden), tillsammans med Lena Örnfjärd Berg, Maria Evald, Kristina Ekstrand och Marie-Louise Hegewald planerar nu för att under 16 dagar ta ställning mot våld mot kvinnor.

Jämställdheten står i fokus för arbetet i Zonta. Eva Knutsson, Pia Widlund och Christina Hallin (stående i övre raden), tillsammans med Lena Örnfjärd Berg, Maria Evald, Kristina Ekstrand och Marie-Louise Hegewald planerar nu för att under 16 dagar ta ställning mot våld mot kvinnor.

Foto:

Övrigt2018-11-06 14:30

Det började i USA och staden Buffalo den 8 november 1919. Journalisten Marian de Forest bildade den första Zontaföreningen. Här ingick den första generationen av högskoleutbildade kvinnor och de levde i en tid då amerikanska kvinnor just fått rösträtt. Målet med föreningen var att föra kvinnor i ledande positioner samman.

– Hon tyckte inte det var rimligt att kvinnor har sämre villkor än män, säger Marie-Louise Hegewald, medlem i Katrineholms och Vingåkers Zontaförening, och förklarar att syftet med föreningen och dess arbete fortfarande är detsamma: jämställdhet.

Föreningen stärker kvinnors och flickors ställning i världen, genom att samla in pengar till stödjande insatser och genom påverkansarbete.

– Det handlar om att ge kvinnor tillgång till mänskliga rättigheter, säger Zontamedlemmen Kristina Ekstrand och påpekar att även om det hänt mycket med jämställdheten under åren så finns mycket kvar att göra.

1935 bildades den första Zontaföreningen i Europa och genom åren har antalet föreningar vuxit. I dag finns runt 1200 klubbar runt om i världen med 30 000 medlemmar. I Sverige finns 2 000 medlemmar.

Katrineholms och Vingåkers Zontaförening har funnits i drygt 30 år och har 21 medlemmar.

– Det som lockade mig var arbetet för jämställdhet, mot våld mot kvinnor och det internationella perspektivet, som visar att Sverige är del av världen, säger Maria Evald, föreningens nuvarande president.

Flera av medlemmarna pekar på betydelse av #metoo, som bidragit till ökad medvetenhet om jämställdhet och om kvinnors utsatthet i samhället.

– Nu är det många som vill göra något, säger Maria Evald.

Den 25 november går startskottet på Zontas 16 dagar långa aktion mot våld mot kvinnor. Då tänker föreningen få så många som möjligt att ta ställning genom den orangea färgen och skaffa sig ny kunskap. I Katrineholm inleds aktiviteterna redan den 24 november med bland annat invigningstal av Zonta på Ängeln.

– Vi vill att den orangea färgen ska bli lika känd som den rosa eller som pridefärgerna, säger Maria Evald.

Zonta

Vill stärka kvinnors och flickors ställning i världen.

Ger ekonomiskt stöd till projekt för jämställdhet, ofta i samarbete med olika FN-organ.

Jobbar med påverkansarbete för att förändra attityder och värderingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!