Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) är borgerlig vigselförrättare, och han förrättade vigseln. Sedan 2012 har han avsatt en särskild dag i almanackan för par som vill vigas borgerligt. Det året vigdes sexton par den 12/12. I år hade fyra par anmält sig. Sammanlagt under året har Göran Dahlström omkring 25 vigslar. En väntar den 30 december.
‒Jag tycker det är jätteroligt. Jag önskar att jag kunde viga fler, säger han.
Gröna kulle var vackert julpyntat. En stor krans på dörren välkomnade, och inne spred julmusik stämning av glad högtid.
Klockan elva anlände det första brudparet, Sophia Lindell och Can Cileli, tillsammans med sina två små barn Aivy, tre år, och Adele, sex månader, och vänner som skulle vara vittnen.
Paret har varit förlovade och har bott tillsammans i åtta år. I höstas bestämde de att de skulle gifta sig borgerligt, och tänkte sig egentligen trettondagsafton som bröllopsdag. När inte det var möjligt valde de att anmäla sig till vigsel denna fredag den 15 december.
‒Vi är inte med i kyrkan, vi valde det här sättet. Våra familjer vet inte om det. De vet att vi ska gifta oss någon gång, men inte att det är nu. I sommar ska vi ha en fest för nära och kära. Vi har stor familj båda, berättade Sophia Lindell dagen före vigseln.
Hon är uppvuxen i Julita och maken i Katrineholm, där de bor.
Vigseln skedde i kommunalrådets rum på andra våningen i Gröna kulle. Ceremonin innehöll, trots sin korthet, många tänkvärda ord om äktenskapet. Paret växlade ringar och fick så höra orden: "Jag förklarar er för äkta makar."
‒Det känns bra. Det är något som skulle ske någon gång, sa Can Cileli.
‒Det känns bra. Kul att vi kunde ha barnen med oss, sa Sophia Lindell.
Efter fotografering skulle de nygifta med sitt följe gå ut och äta tillsammans.
På fredagseftermiddagen vigdes ytterligare tre par på Gröna kulle.