Universitetsstudier i Montreal väntar

Franska blir studiespråket ett år framöver för blivande civilingenjören Thomas Andersson. Om några dagar lämnar han föräldrahemmet i Östra Vingåker och flyger till Montreal i Kanada för ett år som utbytesstudent.

"Framför allt ska det bli väldigt kul och spännande", säger Thomas Andersson om det som väntar.

"Framför allt ska det bli väldigt kul och spännande", säger Thomas Andersson om det som väntar.

Foto:

Övrigt2018-08-10 06:30

Sedan han tog studenten vid Lindengymnasiet i Katrineholm har han studerat vid Linköpings universitet i tre år.

– Först ett tekniskt basår med matte, fysik och kemi, eftersom jag gick ekonomi på gymnasiet. Det är en sån grej man kan göra om man inte har gått natur, förklarar Thomas Andersson.

Nu har han läst två av de fem åren på civilingenjörsutbildningen.

– Jag har läst teknisk fysik och elektroteknik. Det finns med språkinriktning, förutom franska finns tyska, spanska, japanska och kinesiska. Så några kompisar ska till exempel studera i Chile, i Tyskland och i Österrike.

På frågan varför han vill bli civilingenjör säger Thomas:

– Framför allt ett grundläggande intresse för att förstå hur saker fungerar. Och att jag gillar matte. Som civilingenjör kan man göra så mycket; man kan göra väldigt mycket inom intresset.

Han följer området och konstaterar att utveckling av bilar till att bli mera självkörande lockar många nya civilingenjörer.

Thomas har aldrig varit i Nordamerika. Linköpings universitet har samarbete med bland andra det universitet i Montreal som han ska studera vid.

– Jag valde mellan Schweiz och Montreal. Jag hittade de bästa kurserna i Montreal. Och det verkar vara en häftig stad och ett häftigt land.

Alla kurser, programmering, matte, elektronik och fysik, är på franska.

– Det kommer att bli en utmaning i början, innan man kommer in i det. Men mycket är universellt. Mycket av materialet finns på Internet, på engelska, om man inte förstår föreläsningarna helt perfekt.

Thomas har läst franska sedan han gick i grundskolan.

– Man valde i sexan. Jag tror för min del att jag valde franska för att det fanns många franska fotbollsspelare i Arsenal. Jag hade en kompis som valde tyska för att det fanns många tyska hårdrocksband. Det är väl såna anledningar man har när man är tolv...

På frågan hur han känner sig inför det som väntar säger Thomas:

– Framför allt ska det bli väldigt kul och spännande. Just nu håller jag på att packa och få allt klart. Jag har inte hunnit oroa mig för hur det ska bli. Det kommer nog när jag landar. Det ska bli speciellt kul att bo och leva med franska språket.

Det två sista åren i Linköping ska han välja inriktning och läsa sin master. Han kan tänka sig att bo och arbeta på många ställen, till exempel Linköping, Göteborg och Stockholm.

– Jag skulle gärna testa att jobba och bo i London; mitt favoritlag i fotboll finns där, Arsenal. Jag står i kölistan för säsongskort.

Thomas spelar fotboll i Tisnarbro.

– Jag dömer lite fotboll också, i Linköping. Det är både bra och ger lite extra vid sidan om studiemedlen.

Han har också engagerat sig i studentlivet.

– Jag sitter i några utskott och grupper. Det tycker jag är väldigt kul, så det har jag gjort sedan jag började.

Matte, det grundläggande ämnet för hans studieområde, har han inte alltid gillat.

– Men jag har alltid haft lätt för det. Jag började gilla matte först i nian. När man inser hur fina samband det finns, och hur saker hänger ihop, då blir det roligt. Och det blir roligare ju längre man kommer med det.

Thomas Andersson

Uppvuxen: i Östra Vingåker

Ålder: 21 år

Familj: pappa Pelle och mamma Anna-Karin, lillebror Martin

Skolor: Sjöholm, Nyhemsskolan, Lindengymnasiet, Linköpings universitet

Spelar fotboll: i Tisnarbro

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om