‒Intresset för att få sprida aska på en annan plats än en kyrkogård bara ökar. Människor önskar en ökad valfrihet kring platsen för gravsättningen. Men det här är ju inte världens mest flexibla bransch.
Det säger Charlotte Runius, vd på Fenix Begravningsbyrå, som hon startade 2014 tillsammans med två vänner i syfte att modernisera branschen en smula.
‒Vi hade olika typer av erfarenheter av den konservativa begravningsbranschen och kände att man borde kunna göra saker lite annorlunda.
De har tittat på olika typer av ritualer, kring dödsfall och kring andra viktiga händelser i livet.
‒Dop och bröllop har ju förändrats en hel del genom åren, och även om nya tankar och idéer börjat komma så smått även kring begravningsceremonin har inte så väldigt mycket hänt än, konstaterar Charlotte Runius.
Men borgerliga och alternativa begravningar blir allt vanligare, i takt med att människor känner att de traditionella ritualerna och kyrkogårdarna inte passar dem. Behoven av nya alternativ ökar, och Fenix har i dag har lika många borgerliga som kyrkliga ceremonier.
‒Inom de borgerliga ramarna är det i princip fritt fram att göra vad man vill, om man håller sig inom begravningslagen och får tillåtelse av sin länsstyrelse. Vi har arrangerat det mesta från picknick vid sjön med urnan till en tillställning på en champagnebar i Stockholm. De anhöriga vill personifiera begravningarna.
Men askspridning tolkas fortfarande konservativt, hävdar Charlotte Runius, och landets församlingar kan ha vitt skilda regler för vad man får och inte får göra med urnan – utöver att man inte får begå brott mot griftefriden. En församling kan tycka det är helt ok för familjen att ta med sig urnan över en helg, en annan säger ifrån om att över huvud taget passa askan över natten.
‒Det kan man tycka är lite larvigt, men regler ändras ju inte om inte någon trycker på så den hatten har vi så att säga tagit på oss.
Och nu introducerar Fenix begravningsmetoden "Rest in tree", inspirerad av ett annat företags idé om en urna man kan så ett frö i, för att så småningom kunna plantera ut ett träd.
‒Tanken med träd är fin, de är fridfulla, blir gamla, får frukter och kan liksom föra ett liv vidare. Men vi såg en flopprisk, om man inte lyckades få fart på fröet blev det ju inget träd. Vi utarbetade en mer idiotsäker trädritual.
Den går ut på att askan efter den avlidne blandas med näringsämnen i flytande form och trycks ned drygt 2,5 meter till rotsystemet på ett utvalt träd.
‒Då blir man så att säga del av ett träd som redan finns, utan gravsten eller annan märkning på trädet.
Fenix är en webbaserad begravningsbyrå, med central placering i Stockholm och med fasta priser på sin hemsida. Ute i landet har byrån ett antal lokala ambassadörer, som bistår med fysiska möten där de anhöriga så önskar och är insatta i de lokala förutsättningarna.
‒På det här sättet blir vi effektiva och kan hålla kostnaderna nere. Det är inte så vanligt längre att familjen till den bortgångne går tillsammans för att planera begravningen. Medlemmarna bor ofta långt ifrån varandra, och de flesta tycker att det är skönt att i lugn och ro sitta hemma och förbereda sig, titta och välja bland alternativen. Och så bokar de med oss över telefon.
Fenix har vuxit snabbt, och arrangerar i dag drygt 100 begravningar i månaden över hela Sverige.
‒De flesta kunderna är barn till bortgångna och själva i 50-60-årsåldern. De har hunnit bli digitaliserade och har inga problem med att ta sig runt på vår hemsida. Och den som hellre vill träffa oss är varmt välkommen till våra lokaler vid Centralstationen i Stockholm. Det är viktigt för sörjande människors trygghet att vi finns tillgängliga i fysisk form också.
Charlotte Runius tror att den nya begravningsmetoden kan bli verklighet inom en ganska snar framtid. Än har ingen hunnit välja den. Men intresseanmälningar finns, och Fenix tar inte patent på metoden utan hoppas att fler begravningsbyråer ska haka på.
‒Kanske är det inte så mycket ett alternativ för anhöriga att tänka på, utan mer något man kan välja och planera för sig själv. Det blir spännande när frågan prövas av en länsstyrelse för första gången.