På åsen landar konsten mjukt

Gullvivorna i backen är korta i rocken efter en snål vår, men det vägs upp av annat vackert på Jägernåsen. En klädnypa i storformat och en vattenorgelgungbräda väcker onekligen uppmärksamhet.

Övrigt2017-05-10 06:00

Nästa år firar konstnären Gun Haglund tioårsjubileum med Konst på åsen hemma på Sörtorp i Floda. I år ställer 21 konstnärer från hela Sörmland ut sin konst mitt i grönskan, där den märkligt nog känns helt självklar.

Två konstnärer är nya för i år: Annmargret Johansson Pettersson från Eskilstuna och Tuomo Haapala från Julita.

‒Det är roligt att få vara med i den här vackra miljön, säger Annmargret Johansson Pettersson som deltar med en trädgårdsskärm där almfrö och granfrö har skurits ut på rostig plåt.

Ljudkonstnären Tuomo Haapala visar verk som kan användas av besökaren. Dels vattentrumman "Klangböjare" som både små och stora kan spela på, dels gungbrädan "Tonfrid" som skapar ljud när den gungas på.

‒Den har legat i 25 år i en lada och samlat damm, säger Tuomo Haapala som nu med Anders Bergfjords hjälp har fräschat upp gungbrädan som är ett roligt inslag i Konst på åsen.

Även Guldbaggebelönade Patrik Strömdahl kommer att ha med ett ljudkonstverk på åsen.

Spännande är också Gunnar Carl Nilssons stora klädnypa i plåt som är bland det första som fångar besökarens blick på åsen.

‒Jag har burit på idén ett par år. Klädnypan är formmässigt väldigt vacker. Den är också ett uttryck för kvinnors historia. En liten obetydlig grej som är genial i sin enkelhet. Och mellanrummet i klädnypan är som en arabisk katedral. Mellanrum gör halva skulpturen, säger Gunnar Carl Nilsson.

Papper är Kerstin Svanbergs material. På åsen finns hennes installation med finurliga bokobjekt, där en fotobok (med titeln "Jägernåsen 2017") fyllts med gamla negativ och en naturlära är skapad av själva naturen. En hommage till 100-åriga Katrineholm finns också med i Kerstin Svanbergs konst, och även Gun Haglund själv har haft de 100 åren i åtanke för sina blomstrande verk "Låt hundra blommor blomma" i utställningen.

Flenskonstnärerna Christina Lindblom och Inger-Linnéa Carlsson har alltid ställt ut tillsammans i Konst på åsen och gör så även i år. Tre kuddar i nät och tallbarr tronar på åsens topp.

‒Vi spånar tillsammans och så kommer bara idén, säger Christina Lindblom.

‒Tallbarren har vi tagit från elljusspåret i Flen, säger Inger-Linnéa Carlsson som konstaterar att barrsamlandet nog såg lite udda ut för oinvigda vittnen.

På lördag, den 20 maj, inviger Katrineholms kommuns kulturchef PO Millberg Konst på åsen, som sedan kan ses dygnet runt till den 23 juli.

Konstnärerna på åsen 2017

Christina Lindblom, Flen, Inger-Linnéa Carlsson, Flen, Uta Jacobs, Flen, PO Lindberg, Flen, Gunnar Carl Nilsson, Hälleforsnäs, Kaarin Bonde Jensen, Hälleforsnäs, Inger Hahn Redin, Hälleforsnäs, Gun Haglund, Katrineholm, Kelvin Sommer, Julita, Clara Waller, Julita, Bernt Westlund, Nyköping, Karin Ögren, Sparreholm, Linda Karlsson, Stjärnhov, Kerstin Svanberg, Trosa, Jim Axén, Vagnhärad, Lotta Enocsson, Läppe, Mats Eriksson, Läppe, Patrik Strömdahl, Västerljung, Åsa Jacobson, Västerljung, Annmargret Johansson Pettersson, Eskilstuna, Tuomo Haapala, Julita

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!