Önskepresent: en enad och jämställd värld

Den unga världsreligionen Baha'i strävar efter en enad och jämställd värld. På söndagen firade anhängare världen över att det är 200 år sedan grundaren Baha'u'llah föddes. Deras viktigaste budskap till mänskligheten är att det nu är hög tid att enas.

Övrigt2017-10-24 06:00

‒ Ju längre tiden går desto tydligare syns nödvändigheten av att vi förenar oss, säger Yesmin Nazerian och Mehran Frödenlund, två av de 20-tal Eskilstunabor som är medemmar i Eskilstunasamfundet.

"Jorden är blott ett land och mänskligheten dess medborgare" förkunnade grundaren Baha'u'llah, som levde 1817-1892 och strävade efter att förena världens alla religioner. Han betonade jämlikheten mellan män och kvinnor och propagerade för en rättvis värld utan fördomar.

Hans anhängare, som nu hunnit växa till någonstans mellan sex och sju miljoner, firar Baha'u'llahs födelse.

‒Vi firar det gudomliga sändebud som med sitt budskap om enighet riktat sig till hela mänskligheten. Hans anhängare har genom åren sedan försökt att sprida orden, berättar Yesmin Nazerian och Mehran Frödenlund.

‒Vi har inget prästerskap eller individuella ledare som leder oss och kan tolka och dra egna slutsatser, utan vår organisation bygger på demokratiskt valda andliga råd på både lokal, nationell och internationell nivå.

Men ni är fortfarande inte fler än runt 20 här i Eskilstuna, och ett tusental i Sverige?

‒Oftast är det lättillgängliga svåråtkomligt. Det enkla och uppenbara blir svårt att ta till sig för människor, visst är det så? Det finns många hinder för människor att överkomma innan de är beredda att släppa sina gamla traditioner, trygga vanor och fördomar, nationsgränser och tankar som hämmar och blockerar, säger Mehran.

Yesmin tillägger:

‒Sedan är det ju så att religion skapar mycket problem i världen i dag. Alla religioner pratar om fred och kärlek, systrar och bröder, men handlingen är en annan. Vad människor ser är religiösa krig, och krigen drabbar alla.

Det är inte så konstigt att unga människor tar avstånd från religionerna, som hamnar i skuggan av vad som sker i världen i dag, anser hon.

‒Religiös fanatism och krig, hungersnöd, förtryck och flyktingströmmar – allt detta står i en sådan fullständig kontrast till vårt budskap.

Yesmin och Mehran är övertygade om att det sakta men säkert händer positiva förändringar hos mänskligheten. Världens yngsta religion växer i första hand i tredje världen.

‒Konstigt nog, kan man tycka, men människor där är i allmänhet mer öppna och andliga. Och människor världen över börjar mer och mer förstå Baha'u'llahs mission. Att bara genom att förbise varandras olikheter; religiös och etnisk bakgrund, nations- och klasstillhörighet, kan vi enas och uppnå vår fulla potential.

Det har funnits gott om filosofiska idéer och fina tankar genom världshistorien, konstaterar de, och menar att Baha'i kommer med en komplett bild av vad mänskligheten bör sträva efter för framtiden.

‒Budskapet är så enkelt men vad som krävs för att kunna ta till sig det är en ytterligare dimension i människans själsliga utveckling. Och att man öppnar hjärtat.

I den andan av enhet och kärlek arrangerades firanden på över 100000 platser runt världen den gångna helgen.

Baha'i

Betyder ljus, strålglans, härlighet på arabiska och är en helt självständig och ung världsreligion, grundad av Baha’u’llah i Iran 1844.

Enligt Baha’i finns en enda Gud, och alla stora religioner kommer från samma källa. Baha’u’llah ses som den senaste i raden av gudomliga manifestationer genom tiderna, såsom Buddha, Jesus och Muhammed.

Några av religionens viktiga principer är: enighet i mångfald, avskaffandet av fördomar, oberoende sökande efter sanning, religionen som källa till kärlek och enighet, jämlikhet mellan män och kvinnor, utbildning åt alla, en rättvis fördelning av jordens resurser, samförstånd mellan vetenskap och religion.

Baha’is världscentrum finns i Haifa, Israel. Enligt uppgift finns mellan sex och sju miljoner vuxna anhängare världen över, flest i Indien, USA, Iran och Vietnam. I Sverige finns ett tusental Baha’ianhängare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om