Annica Pettersson är med i den politiskt och religiöst obundna ideella föreningen #jagärhär. Facebookgruppen har 72000 medlemmar. Gruppen kämpar mot sådant som hat, hot, rasism, sexism och homofobi på sociala medier. Tanken är att ingen ska behöva stå upp mot sådant ensam.
‒Jag vill inte vara tyst, säger Annica Pettersson.
När man blir arg är det lätt att trampa fel, det vet hon av egen erfarenhet. Jargong kan sitta i huvudet och ta sig uttryck på skärmen.
‒Jag tycker om människor, men samtidigt kan man bli förbannad, säger hon.
Vad gör du när du känner så?
‒Hämtar in kunskap. Jag är för öppenhet, respekt och dialog. Visst kan jag ha fel. Det handlar om att våga och orka säga sin mening.
Ofta lägger hon ut länkar till lagar och regler, vill att folk ska läsa på själva och ta del av fakta.
Att kalla kommentarväxlingen för meningsutbyte är inte alltid rätt ord.
‒Bemötandekoden? Jag vet inte heller ibland. Jag utgår från mig själv. "Vad ful du är" kan någon skriva som kommentar till något som jag har skrivit. Då svarar jag "Ska jag verkligen tåla det här tycker du?", och så svarar folk "Det är yttrandefriheten". Då kan jag lägga ut en länk i stället för att skriva "Är du dum i huvudet?".
Annica Pettersson var tidigare långdistanslöpare, spelade fotboll och innebandy. Hon har två söner, och hon har erfarenhet från många arbetsplatser. Jargong fastnar lätt konstaterar hon. Att fostra söner kan kräva kamp mot machokultur.
‒Machokulturen skadar mer i världen än vad människor törs säga.
Annica blir inte chockad längre över vad folk kan skriva. Men ord kan få det att göra ont i själen. Gruppen #jagärhär hjälps åt att säga ifrån.
‒Det är skönt att man har det här nätverket. Vi finns där i flödet, är närvarande. Precis som man gör när man nattvandrar, man är där ute i fält. Jag har barn som är 15 och 25 år. Då är det ganska självklart att jag är intresserad av det som händer på nätet.
Annica har nattvandrat på stan. Nu gör hon det på nätet.
‒Nätet är detsamma som verkligheten. Man märker på vad folk skriver, vart det är på väg. Jag vill verka för det goda samtalet. Jag vill motverka tystnad.