– Den här gården hade min far, och min farmor. Men han var ingen jordbrukartyp, så när han var 30 år flyttade han till Stockholm, där jag är född, berättar Jan-Åke Hillerud som betecknar den lantliga miljön vid Hillerstagatan som paradisisk.
I många år var Jan-Åke lärare vid Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. 1965 startade han den gosskör som har blivit mycket välkänd, och som genom honom kopplades till Kungliga operan.
När han själv var en gosse lärde sig Jan-Åke spela piano via sin bror. Jan-Åke blev bekant med kompositörer och verk, och började spela.
– Min bror var en väldigt duktig pianist. Jag spelade det han spelade.
Det skedde på gehör, innan han lärde sig noter. Sedermera utbildade han sig på musikhögskolan. Under årens lopp har han format verk och noter, skapat kompositioner och gjort arrangemang, dirigerat körer och orkestrar. Han har också fått flera utmärkelser, däribland H.M. Konungens medalj.
– Jag vill betrakta mig själv i första hand som kompositör, och jag har varit här i Katrineholm och haft konserter med sammanslagna körer. Jag har dirigerat alla symfoniorkestrar i Sverige.
Som ung var Jan-Åke verksam som konsertpianist och som ackompanjatör till sångare vid konserter och inspelningar. Han tävlade också som solopianist. 1964 började han som lärare på Adolf Fredriks musikskola. Han var även verksam på operan i Stockholm. Där var han kormästare, det vill säga ledde operakören. Ibland medverkade han själv med sång på scenen.
Sin nuvarande fru Barbro träffade han just på operan, där hon sökte in som sångare. Sju år senare, 1988, blev de ett par.
– Det är jag mycket glad över, säger Jan-Åke.
Paret har en nu 27-årig dotter, och Jan-Åke har också tre barn från ett tidigare äktenskap. Barnbarnen är fem till antalet. Det är en familj där alla sysslar med musik, och i Julita är traditionen att familjen Hillerud har sommarkonsert i kyrkan något som funnits i 30 år.
– Det har varit ett rikt liv, konstaterar Jan-Åke inför sin 80-årsdag.
De senaste fem åren har ändrat förutsättningarna en del.
– Jag blev njursjuk, och på grund av detta har livsrytmen och livstempot gått ner lite för mig, förklarar han.
Men paret har planer på att hålla kammarmusikkonserter i hemmet till våren, då med musikstudenter.
Musiklivet fortsätter. Vid sidan av det ägnar sig Jan-Åke gärna åt den lekamliga spisen.
– Jag tycker om att vara i köket. Sylta och safta, jag bakade väldigt mycket förr, det tycker jag väldigt mycket om.
Lingon har en särskild plats i hans tycke.
– Jag har en oerhört stark vurm för lingon. Att ha plockat en hink med lingon känns som en väldig rikedom.
Jan-Åke tillbringade sin barndoms somrar på Hillersta, och han minns väl hur det var.
– Det var väldigt annorlunda här. Det fanns en hundkennel, och där var det nya valpar varje år. Det gick hästar i hagen och när korna gick förbi här tog jag en grenklyka och hjälpte till att mota dem till ladugården.
På födelsedagen kommer släkten, och sedan åker paret Hillerud till Stockholm där de är bjudna på konsert i Eric Ericsonhallen till Jan-Åkes ära, då tidigare arbetskamrater sjunger hans verk. Kören bjuder på delar ur "En svensk spelmansmässa", "De liber fabularum", "Åtta csárdás" och "Jesus Christ Superstar".