Mötesplatsen, som har lokal på Köpmangatan i Vingåker, drivs av Röda korset, Svenska kyrkan och föreningen Vingåker växer tillsammans som ett öppet hus för nyanlända och andra Vingåkersbor. 2015 fick Mötesplatsen motta utmärkelsen Årets eldsjäl.
– Tänk att det är tio år sedan vi började med Mötesplatsen! Det ger ju oss så mycket. Vi är ett gäng som har trevligt ihop, säger Agneta Kullberg, ordförande för Röda korset i Vingåker, och en av de volontärer som bidrar på sitt sätt för att skapa en välkomnande plats.
Att det kommer färre flyktingar nu jämfört med tidigare visar sig i besökarantalet på Mötesplatsen som har minskat från 50, 60 personer till omkring 20, berättar hon. Främst handlar Mötesplatsen om att nyanlända träffar svenskar och på så vis får språkträning. De kan också få hjälp i sina kontakter med Migrationsverket.
Besökarna på jullunchen kände sig uppenbarligen hemma med varandra och lät sig väl smaka av maten.
Rawaa Shaker kände igen de flesta. Hon kom från Irak 2015.
– Jag har tre döttrar. De studerar här i Sverige. Jag har en son i Turkiet. Jag vet inte var min man är, berättar hon.
Hon har fått negativa besked från Migrationsverket. Hon går till Mötesplatsen några gånger i veckan och hjälper också till på Matakuten. Oron för framtiden är med hela tiden och gör att hon har svårt att sova.
– Jag behöver sysselsätta mig.
Margareta Wanselius sitter intill. Hon är insatt i hur Rawaa har det. Det är dock inte mycket svenska som hon behöver stötta med; det mesta svarar Rawaa på. Hon har inte fått gå på sfi, hon har lärt sig ändå.
Vid samma bord sitter Filmon Motbainor. Han jobbar sedan ett år och åtta månader tillbaka som undersköterska på äldreboendena Humlegården och Ekgården.
– Det är min första jobberfarenhet här i Vingåker. Jag gick universitet i mitt land. Jag är sjuksköterska.
I tre år jobbade han som sjuksköterska i Eritrea, varav ett som barnmorska. I Sverige ska han plugga och skaffa sig legitimation som sjuksköterska. Han siktar på att bli barnmorska och jobba på sjukhus. Filmon hoppas få återförenas med sin fru och son.
Vingåkers kommun bidrog till lunchen och en livsmedelsbutik bidrog med varor. Tillfället var en möjlighet att skingra tankarna som så väl kan behövas för den som bär på oro.