Internationella kaffedagen uppmärksammas på många håll mellan 29 september och 1 oktober. Men för många är varje dag en kaffedag. Sverige är världens näst största kaffekonsument och Erik Jonsell bidrar till det. Han dricker tre-fyra koppar om dagen. Kaffedebuten skedde när han gjorde lumpen.
– Då lärde jag mig att uppskatta kaffe, säger Erik Jonsell, som driver Sköna Gertruds te och kaffe i centrala Katrineholm tillsammans med sin fru Victoria Lindkvist.
I butiken samsas kaffe och te och här han utvecklat sitt kaffesinne. Sköna Gertruds har sedan 2013, varje år, funnits med på White guides lista tack vare att intresset och passionen för kaffe står i förgrunden, vad gäller kvalitet, ursprung och bryggning.
Erik Jonsell förklarar att det är skillnad på kaffe och kaffe, men att de flesta inte är några kaffefinsmakare.
– Jag tycker alltid att kaffe är gott och kan dricka vilket kaffe som helst, säger han och tar direkt död på idén om att den som vill bjuda honom på en kopp måste göra något extra.
– I Sverige dricker vi mest traditionellt kaffe från de stora rosterierna. De mindre rosterierna står för en procent av kaffet. Det är kaffe som kostar mer, men som också smakar mer.
Sådant finkaffe är vad som saluförs i butiken, till ett pris som ofta ligger fem gånger högre än brukskaffet i livsmedelsbutiken. Prisbilden beror på processen bakom; odling, skörd och produktion.
– Vi vänder oss till en liten, medveten kundgrupp, säger han och menar att det är kaffedrickare som vill uppleva nya smaker eller kanske vara mer medvetna om kaffebönornas ursprung.
Erik Jonsell mal kaffebönor från Indien, bönor som legat ute under monsunperioden och som ger ett kaffe med låg syra. Han förklarar att det ger ett kaffe som tros likna det som ostindiefararna tog till Sverige under 1700- och 1800-talet.
Han lägger kaffet i ett pappersfilter och häller kokande vatten över. Ner rinner nybryggt kaffe i en kanna. Pour over – det är så metoden heter och är helt enkelt en manuell kaffebryggning.
– Det är en trend som hållit i sig länge, säger Erik Jonsell och förklarar att det är metoden som tagit dem till White guide.
Det som gör smakskillnaden är bönorna. I Erik Jonsells butiksvardag är det mycket ursprungskaffe, det vill säga kaffepåsar där alla bönor är av samma sort, kanske från en plantage i Etiopien. Microlottkaffe är ännu exklusivare:
– Då kan alla bönor i påsen vara plockade samma dag. Kaffet får en tydlig karaktär.
I kaffepaketet du köper i livsmedelsaffären är det ofta en blandning av bönor med olika ursprung och rostningen är mörk.
Pour over-kaffets smak påverkas också av storleken på öppningen i filterhållaren. Den som häller på vattnet gasar och bromsar genomrinningen och påverkar så smaken.
Pour over är i dag trendigare än espresso, enligt Erik Jonsell. Lattetrenden har planat ut, men även pour over-kaffe kan drickas med mjölk av den som önskar.
– Kaffe ska smaka gott, säger Erik Jonsell och menar att mjölk då ska hällas i av den som vill, men han påpekar att mjölken kan förta vissa av de finare kaffesorternas smaktoner.
– Jag tror att kaffe gör människor glada. Och det är beroendeframkallande, säger Erik Jonsell och erkänner att utan det där morgonkaffet blir han nog lite stingslig.
– Den är en rutin och den godaste koppen.