Hur mycket rymmer en kaffekopp?

Foto:

Övrigt2018-03-08 05:00

I min ägo är jag lycklig nog att ha rymdmåttet en kaffekopp. Tills nyligen visste jag inte hur mycket, i deciliter, en kaffekopp förväntas rymma. På sajten Matkult.se fick jag veta: 1,5 dl.

Jag lärde mig också i tonåren hur varm en medelvarm ugn är, och en mindre medelvarm, och även vad en het ugn är. Bättre angivelser än så får man inte i många av de recept jag har efter min mormor, där socker, mjöl och annat anges i kaffekopp.

På sajten Matkult.se kan man läsa, från en gammal handskriven kok- och hushållsbok, att: "Man pröfvar en bakugn på följande sätt: Man inkastar härför en papperslapp om densamma brinner är ugnen för varm, men om bara lappen blir ljusbrun är ugnen lagom till brödgräddning."

Att få exakt gradtal i en vedeldad spis låter sig inte göras. När jag började baka var spisen en elspis, och jag kunde fråga mormor vad jag skulle sätta gradtalet på. Medelvarm ugn – cirka 200 grader, mindre medelvarm 175, och het mellan 225 och 250 grader. Så lärde jag mig, som så många andra, genom muntlig kunskapsöverföring.

Därtill har jag mormors receptböcker, urklipp från Ica-Kuriren och andra tidningar och handskrivna recept som hon fått. Däribland finns skedkakorna från tant Signe som gläder oss till påsk, och som vi bara inte vill vara utan, plättbakelser och rimbobullar.

Eftersom jag gillar att baka har jag kak-, matbröds- och tårtrecept i mängd. De kan närsomhelst omvandlas till något gott att äta, och vad mer är, med recepten finns minnen av kära människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!