Hon ger människor själsligt bränsle

Annalena Geiron Widén är diakon i Svenska kyrkan i Vingåker sedan elva år.– Jag tror att det finns en dimension här som kan fylla stressade människor med kraft.

"Jag ser en större öppenhet att prata om andliga frågor nu. Många kommer in här och sätter ord på en känsla", säger Annalena Geiron Widén,

"Jag ser en större öppenhet att prata om andliga frågor nu. Många kommer in här och sätter ord på en känsla", säger Annalena Geiron Widén,

Foto:

Övrigt2017-07-11 21:00

"En fantastisk kvinna som har, fullkomligt, lyft sinnesrogudstjänsten som hålls i kyrkan sista fredagen i varje månad, året runt. En sån omtänksam, vänlig och medkännande kvinna stöter man inte på alltför ofta. Vi andra har så mycket att lära av henne", står det i nomineringen av Annalena Geiron Widén.

– Wow! Jag blir alldeles tagen, totalt överrumplad. Om den här människan visste hur mycket jag får tillbaka, säger Annalena Geiron Widén och förklarar att den populära sinnesrogudstjänsten handlar om samverkan.

Under de åtta år som hon haft ansvar för sinnesrogudstjänsten har den vuxit ur kappellet och hålls nu alltid i kyrkan. De är sällan färre än 100 deltagare, men det finns fortfarande plats för fler. Nu på fredag, den 25 augusti, är det dags igen.

– Vem behöver inte sinnesro i sitt liv? Och vem har inte saker som man behöver förändra, frågar hon retoriskt och menar att viljan i sinnesrogudstjänsten är att få människor att se sig själva, se sitt eget ansvarstagande för livet, sitt eget liv och sin samverkan med andra.

– Det är en förändrande miljö. När du blir berörd bär du det med dig, säger hon och förklarar att viljan är att ge människor känslan av att gå därifrån med bränsle ut i den vardag och de beslut som man befinner sig i.

– Samma nycklar som i sinnesron – att vara närvarande, stå kvar, vara öppen och delaktig och bjuda på lite rytm så att det känns i magen – kan hjälpa människor i andra sammanhang.

Att leda människor i livet, eller kanske att hjälpa människor att leda sig själva, är kanske det som sammanfattar de fyra yrkesbanor hon hunnit med: skyddsingenjör, lärare, specialpedagog och nu diakon.

– Jag längtade efter en arena där jag får jobba med hela människan. Jag tror att jag fick en tydlig kallelse, Gud drog i mig.

I jobbet som diakon möter hon många olika människor, som befinner sig i olika skeden i livet och vill prata. Vissa är troende, andra inte.

– Jag är ingen terapeut. Jag är en professionell medmänniska med Gud i ena handen och människan i den andra. Jag pratar inte om Gud med alla mina konfidenter, men jag pratar med Gud om alla. Och jag har min tro med mig, annars skulle jag inte orka.

Samtalen kan handla om allt från sorg och smärta, till tankar kring existensen i stort, om relationer, sexualitet, sjukdom, missbruk. Samtalen om skuld, skam och ångest har ökat och Annalena Geiron Widén menar att hon tydligt märker av den ökande psykiska ohälsan i samhället.

– Jag ser en större öppenhet att prata om andliga frågor nu. Många kommer in här och sätter ord på en känsla, säger Annalena Geiron Widén, som nu blivit Vingåkersbo och njuter av att kunna cykla till jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!