Under flera år haft ett speciellt foto blivit liggande på mitt skrivbord. Genom kontakt med katrineholmare som är äldre än jag och några små tidningsnotiser, har jag ändå lyckat få lite grepp om motivet. Att bilden föreställer ett snickeri och att namnet är Katrineholms snickerifabrik AB syns ju på utanverket – men sen då?
Snickeriet startade i september 1928 och huvudintressenterna var byggnadsfirmorna Erikson & Malmnäs samt Karlsson & Ungmark. Detta skvallrar om att det var byggnadsdetaljer som tillverkades. Arbetsstyrkan var som mest tio man och ansvarig för driften var byggmästare Elof Ungmark.
Våren 1958, ett halvår innan sitt 30-årsjubileum var det dock slutsnickrat. Anledningen till detta var naturligtvis i första hand att lönsamheten var dålig, men även en annan viktig aspekt spelade in. Då fabriken startade låg den i Katrineholm västligaste del, men hade med åren blivit helt omgärdad av bostadsbebyggelse, något många ansåg att även denna industritomt skulle bestå av. Platsen var nuvarande kvarteret Pennan (Vingåkersvägen 45) Då som nu helt omgärdat av flerfamiljshus på tre sidor och villor på den fjärde. Meningen var att det nu skulle bli plats för ytterligare bostadsbebyggelse i det expanderande Nävertorp.
Några bostäder blev det dock aldrig, däremot en modern livsmedelsaffär. Det var köpman Bo Ring som – helt riktigt visade det sig, insett behovet av en välsorterad affär i närområdet. På 1960-talet öppnade han Nävertorpshallen och han var tidigt ute med att presentera färdiga veckomatsedlar i sin affär. Detta var ett sätt att förenkla handlandet, i en tid då kvinnorna i allt högre grad började överge sina roller som hemmafruar och i stället söka sig ut i arbetslivet. I förlängningen kanske även ”herrn i huset” skulle kunna klara veckohandeln och ta ett litet men viktigt steg i det jämställdhetsarbete som fortfarande pågår. Genom åren har affären haft många olika namn, ägare eller föreståndare. I skrivande stund finns där en affär som saluför importerade livsmedel från världens alla hörn.