Gunilla Ek prisas för sitt arbete mot könsstympning

Barnmorskan Gunilla Ek från Valla har av Svenska hjältars jury utsetts till Årets kämpe för flickor 2017, berättar Aftonbladet. Hon får priset för sitt över 20 år långa engagemang för ett av världens mest brutala ingrepp mot flickors rättigheter – könsstympning.

Gunilla Ek.

Gunilla Ek.

Foto:

Övrigt2017-11-23 19:00

Att det är Gunilla Ek som utsetts till Årets kämpe för flickor avslöjades i aftonbladet.se på måndagsmorgonen.

– Könsstympning är en fruktansvärd tradition och sedvänja som måste stoppas. Jag blev jätteglad när jag fick veta att jag vunnit och att frågan därmed kan lyftas ytterligare. Det här är nog det största jag varit med om, säger Gunilla Ek till Aftonbladet.

Gunilla Ek är välkänd, inte minst i sina hemtrakter. Hon har genom åren rest till olika länder i Afrika, bland andra Kenya och Etiopien, för att undervisa om riskerna med könsstympning. Hon har också varit rektor på en barnmorskeskola i Afghanistan. I Sverige arbetar hon som barnmorska och håller föreläsningar.

I höst har Gunilla Ek, som är 72 år, varit i Kenya för sjätte gången, och hon planerar en resa till Etiopien i vår. I somras tjänstgjorde hon som barnmorska på Nyköpings lasarett.

Priset till Årets kämpe för flickor står Aftonbladet för tillsammans med organisationen Plan international Sverige. Priset är nyinstiftat och delas ut för första gången.

– Jag är så oerhört glad och stolt över att vi kunnat driva den här frågan tillsammans med Plan international Sverige. Det har strömmat in nomineringar och tips på människor som verkligen gör skillnad för flickors situation i Sverige och världen, säger Helena Mastberg som är chef för Svenska hjältar.

I kväll, måndag, koras Gunilla Ek som hjälte på den stora tv-galan som sänds på aftonbladet.se och i TV4. Galan leds av Mark Levengood, som också är en av medlemmarna i Svenska hjältars jury. Före dess kommer Gunilla Ek också att medverka i Nyhetsmorgon i TV4.

Kort om könsstympning

Omkring 200 miljoner flickor och kvinnor i världen lever med följderna av könsstympning. Ingreppet kan leda till infektioner, infertilitet, kronisk smärta, komplikationer vid förlossning och i värsta fall döden. Könsstympning utförs nästan uteslutande på flickor under 15 år. Om nuvarande trend fortsätter kommer ytterligare 15 miljoner flickor att utsättas för könsstympning till år 2030.

Källa: Aftonbladet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om