Göran Melcherson började sin karriär inom idrotten. Han spelade elitseriehandboll i KAIK och var högerback i fotbollslaget KSK. Men det blev för mycket träning och skador.
– Jag tyckte att brandman lät intressant eftersom man hjälper folk och jobbar i lag, berättar han.
Nu har han jobbat i Västra Sörmlands räddningstjänst i 37 år. Som insatsledare har han haft det yttersta ansvaret för utryckningarna i Katrineholm, Vingåker, Julita, Björkvik och Högsjö.
– Jag och kollegorna har varit som en familj.
Vid 58 år får man gå i pension om man har jobbat i minst 30 år enligt avtalet. Han tycker att det passar bra att det fylls på med yngre personal när nya brandstationen invigs nästa år.
– Det är bra med folk som ser saker med nya ögon, säger han.
Han ser sig själv som en bakåtsträvare som vill tänka över förändringar ett steg extra. Det kan vara en fördel.
– När alla säger ja kan det vara bra att ha någon som säger stopp.
Den fysiska hälsan är viktig för brandmän med en timmes daglig träning och regelbundna fystester och läkarundersökningar. Det psykiska måendet är också viktigt.
– Efter varje larm pratar vi i personalen om hur vi mår så att vi inte behöver ta med tankarna hem till familjen, berättar han.
Brandmännen får inte veta vad som hänt efter att personerna de har hjälp har kommit till sjukhus. Han minns särskilt en trafikolycka då en bil voltade efter att ha kört på älg.
– När jag körde förbi olycksplatsen undrade jag vad som hänt med den fyraåriga pojke som vi tog ur bilen. Flera år senare dök han upp på brandstationen som nyanställd brandman, berättar han.
Nu har han semester och sedan börjar det riktiga pensionärslivet. Men det kommer inte att bli lugnt.
– Jag har ett gammalt hus som jag ska renovera och sen har jag och äldsta sonen en jordbruksentreprenad. Och jag har fem barnbarn. Så det känns bra att ha något att göra, säger han., säger han.