Vem är du?
‒Jag är en 60-årig bokälskare som samlar på litteratur. Jag arbetar på kommunarkivet sedan 17 år. Hela mitt vuxna liv har jag bott i Katrineholm men jag är född och uppvuxen i Stora Malm, på en arrendegård under Ericsberg.
Hur har du valt ut bilderna du ska berätta om?
‒Jag har fokuserat på de 100 år som gått sedan Katrineholm blev stad och försökt få nedslag på så många årtal som möjligt genom minnesvärda händelser.
Vilka reaktioner fick du förra omgången som du berättade runt gamla bilder i Katrineholms-Kuriren?
‒Det tog längre tid att gå hem från jobbet. Det var många som ville stanna och prata om bilderna. Jag fick bara positiva kommentarer. Intresset från allmänhetens sida tog fart och Arkivens dag lockade 350 besökare under tre timmar.
Har intresset för lokalhistoria förändrats?
‒Allmänheten har alltid haft ett stort intresse för Katrineholm och Katrineholms bakgrund. Förut var ett mindre antal besökare men de kom desto oftare i stället. Antalet besök är ungefär detsamma nu men det är större blandning på de som besöker oss. Vi har runt 700 besökare under ett år. Vi för statistik och kan konstatera att det är ungefär lika många män som kvinnor som kommer hit.
På vilket sätt är du intresserad av historia?
‒Jag är intresserad av historia i största allmänhet, och tycker det är viktigt att vi kan vår historia för att kunna planera samhällets framtid. Vi får inte glömma andra världskriget, det fanns varningstecknen då och jag tycker att de finns nu också. Jag är rädd att vi är på väg dit igen.
Påverkar Katrineholms 100-årsjubileum er som arbetar i kommunarkivet?
‒Jag håller på med en utställning om Katrineholm under 100 år som ska visas på Kulturhuset Ängeln i början av maj.