Åttonde resan till Kina på arton år

För 18 år sedan gjorde Maggie Helin sin första resa till Kina. Det kom sig inte av eget intresse, utan hon fick en förfrågan, och sa ja. Nu har hon en kinesisk familj och har i höst besökt landet för åttonde gången.

Maggie Helin och maken Rolf Pettersson tillsammans med Per Dong med fru Jenny Wu i Nydala.

Maggie Helin och maken Rolf Pettersson tillsammans med Per Dong med fru Jenny Wu i Nydala.

Foto:

Övrigt2018-11-16 20:00

Maggie Helin, aktiv Österåkersbo och stockholmare, är fascinerad av Kina. I bokhyllan står ett antal fotoböcker där hon samlat sina minnen från resorna till det stora landet i öster.

Första gången var år 2000. Då hade hon just trappat ner från en anställning bland annat som avdelningschef på VPC, värdepapperscentralen, i Stockholm.

– Jag var mentor åt en flicka. Hon skulle fylla 40 år och skulle fira det i Kina, och frågade om jag ville följa med. "Vad ska jag i Kina och göra?" tänkte jag, men Rolf, min man, han sa att "en sån chans får du inte nån mer gång", berättar Maggie om upprinnelsen till sin vurm för Kina.

– Vi var 19 stycken som åkte. Vi fick en svensktalande guide, född i Beijing, men nu boende i Shanghai. Han hade läst svenska språket och svensk historia på universitet i Beijing, och han hade varit i Sverige också, bland annat i Göteborg.

Guiden hade i samband med sin examen fått ett svenskt namn, Per. Maggie kände sig mycket besläktad med honom, och de fick en särskild kontakt.

– Jag tänkte att vi måste ha haft flera liv ihop. Jag är född med en benhård tro på reinkarnation, förklarar hon.

– Mitt tjejgäng hade ett medium vi gick till på Kungsholmen, och hon sa att i ett tidigare liv hade jag varit Pers pappa.

Maggie berättar att det är sed i Kina att man kan knyta familjeband som en överenskommelse.

– Jag frågade om Per ville bli min lillebror. Han sa ja, men "på villkor att du mejlar mig på svenska varje dag". Så det har vi gjort i 18 år, och det håller vi fortfarande på med. Hans skriftliga svenska är klart bättre än för 18 år sedan.

Hon är mycket nöjd med vad detta band har medfört. En stor kinesisk familj både i Beijing och Shanghai.

– Det är härligt att ha en kinesisk familj! Jag rekommenderar det.

Redan året efter första resan 2000 var Maggie i Kina igen, 2001. 2002 döptes Pers och hans fru Jennys son Nils, och Maggie var med. 2004 fyllde Maggie 60 år, och firade i Kina. Två år senare var hon tillbaka, och 2010 när Per fyllde 40 år reste Maggie och maken Rolf dit. 2012 var hon åter, liksom denna höst.

Makarna har också haft Kinabesök på sitt Nydala i Österåker. Per och hans familj har varit där tre gånger, Pers föräldrar en gång, och senast, 2016, vänner till Pers hustru som skulle springa Stockholm marathon.

Maggie Helin berättar gärna om sina upplevelser i Kina. Hon är imponerad av den snabba tekniska utvecklingen.

– Första gången var vi framför allt i Peking. Då var det inte mycket trafik. Jättemånga cyklar. Vi cyklade till olika ställen som vi ville se. 2012 hade det blivit vansinnigt mycket bilar. Det var hemskt jobbigt att ta sig fram.

– Och nu när vi kom, 2018, var det så tyst – elbilar, elvespor, elcyklar. Ingen tutade, det flöt något fantastiskt, och det var en vänlighet i trafiken och en tystnad, tack vare elfordonen.

Tågen imponerar också.

– När man flyger till Shanghai landar man på Pudongflygplatsen. Där tar man maglevtåget in till Pudongområdet. Vi avläste 431 km/t men hann inte fota det. Detta magnettåg är alltså snabbare är de vanliga nylagda snabbtågen inne i Kina som går i snitt 320 km/t. Men maglev är enda magnettåget i Kina. Varken det eller nya höghastighetstågen känns annorlunda än att sitta i sitt vardagsrum, berättar Maggie.

Hon får uppleva mycket tack vare sin kinesiska familj, från teknisk utveckling till hur livet ter sig för människor i jättelandet Kina.

Maggie har lärt sig en del kinesiska. Hon visar en vacker sida med kinesiska skrivtecken som hon gjort.

– Jag har pluggat i fyra år på Medborgarskolan och Folkuniversitetet. Jag började 2002 efter att ha blivit Kinafrälst, för jag måste ju kunna prata med min gudson lille Nils, nu 16 år. Och det är roligt, för Pers pappa pratar bara kinesiska. Varje gång jag är i Kina håller jag tal, säger Maggie och ger ett exempel på en mening på kinesiska: "Att se er igen gör mig väldigt glad."

Maggie Helin

Född och uppvuxen: på Kungsholmen i Stockholm

Har jobbat: på bank, och varit bland annat avdelningschef på VPC och marknadsassistent för ett läromedel för mellanstadiet i ämnet natur och miljö

Blev pensionär: för tio år sedan

Österåker: efter pensioneringen bor Maggie och maken Rolf mer på Nydala, makens släktgård

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!