– Nu känner jag igen dig, utbrister de till varandra.
För många är återträffen i Katrineholm första gången de ses sedan de tog studentexamen 22 maj 1968. Det har gått 50 år och de 100 dåvarande eleverna blev den sista kullen vars studentutspring föregicks av studentskrivningar.
– Vi hade muntliga förhör dagen innan utspringet, minns någon av de 49 studenter som kommit till återträffen.
– För mig hängde godkänt i matte på det muntliga förhöret, berättar Per Edlund och förklarar att studentskrivningarna var både högtidliga och pirriga.
Den nu pensionerade journalisten Per Edlund har tagit initiativ till återträffen tillsammans med ett antal tidigare skolkamrater som också finns kvar i Katrineholm.
– Censorsförhören var den stora skräcken. De reste runt i hela landet och höll i förhören. Men jag är glad att jag gick igenom studentexamen. Det blev en markering och en prestation att ha gått igenom det. Det var en totalupplevelse med all anspänning, säger Helena Gustafsson (då Andersson) som lämnade Katrineholm efter studentexamen, läste i Uppsala och blev psykolog.
De förklarar alla lättnaden över att få sätta den vita studentmössan på huvudet efter klarad examen.
– Det är roligt att ses och få höra vad människor gjort. Det har hänt en del saker i ens liv, säger Kerstin Björklund, som efter studentexamen flyttade från Katrineholm och har haft mycket knapp kontakt med forna klasskompisar.
Hon har bott på många håll i landet och arbetat som lärare och rektor fram till pension.
Återträffen inleds vid Tallåsskolans aula. Per Edlund håller upprop med hjälp av den gamla kontaktboken. Sen besöks aulan, platsen där de hade morgonsamling varje dag och där studentskrivningarna hölls. Det var här Kristina Johannesson (då Ohlsson) och Mats Hedberg (då Carlsson) skrev de uppsatser i svenska som gav dem stort A och som gjorde att de premierades med Katrineholms-Kurirens guldreservoarpenna. Kristina Johannesson skrev om Kafka, Mats Hedberg om u-landsproblematiken. Båda har guldpennorna kvar och har fortsatt att skriva under yrkeslivet. Kristina Johannesson som walldorflärare och rektor och Mats Hedberg som kommunal tjänsteman.
De forna eleverna minglar vidare ut i Tallåsskolan och möter en del av dagens elever.
– Vilka är det, frågar sjundeklassaren Shima Alysin och blir imponerad av att höra om gänget som tog studenten här för 50 år sedan och nu återses.
– De ser jätteglada ut över att ses, säger hon och berättar att det gör att hon påminns om löftet hon och vännerna från lekplatsen i Syrien gav till varandra innan de skildes åt: att återses vid lekplatsen om tio år.
– Jag ska bli läkare och jobba för Läkare utan gränser, säger hon.