Den 5 april beger sig Oscar Normelli, tillsammans med ett tjugotal likasinnade under ledning av äventyraren och föreläsaren Aron Andersson till Nepal för att vandra till Base Camp på Mount Everest.

Äventyret utgår från Katmandu där ett propellerflygplan till Lukla Airport väntar.

– Det är världens farligaste flygplats, säger 21-åringen från Kjula och tillstår att det råder blandade känslor inför äventyret. 

Artikelbild

| Mount Everest, världens högsta berg, 8848 meter över havet.

– Jag är sjukt peppad, det ska bli extremt roligt. Samtidigt är jag nojig, jag har läst lite för mycket om höjdsjuka.

Med hjälp av guider från Expeditionsresor ska gänget alltså ta sig an världens hösta berg. 

– Base Camp ligger på ungefär 5400 meter. Sedan går vi upp på en annan topp, Kala Patthar, för att kunna se toppen av Mount Everest.

Ni ska inte fortsätta uppåt?

– Det kostar alldeles för mycket pengar. 

Oskar Normelli beräknar att hela äventyret går loss på cirka 100 000 kronor totalt. Pengar som tas ur egen ficka. 

– Nya kängor för 3 500, ryggsäck för 2 500, ja, det blir en del. Men det är utrustning som jag kommer att kunna ha länge framöver.

Den insamlade summan går oavkortat till Barncancerfonden. För Oskar Normelli är just detta faktum en stor drivkraft.

– Många i min familj har gått bort i cancer. Det skedde när jag var liten och då kändes det som att jag inte kunde göra något. Nu kan jag bidra till förändring. Målet är att få in en miljon, helst mer. Vi vill nå ut till både privatpersoner och företag.

Utöver det personliga engagemanget tillstår han att upplevelsens förmodade "adrenalin och kickar" lockar. För ett halvår sedan besteg han Galdhöpiggen i Norge och fick mersmak.

– Det kändes så självklart att vara med. Av båda anledningarna. Och Aron Andersson verkar vara en härlig människa som gör bra saker.

Förberedelserna har pågått ett tag. Gänget, bestående av deltagare från hela landet och i olika åldersgrupper – några har nyligen passerat tjugo medan andra närmar sig pensionen – sammanstrålar regelbundet i Stockholm.

– Vi tränar tillsammans och ibland träffas vi bara för att käka middag. Vi ska ju umgås i två veckor sedan så det känns bra att lära känna varandra.

Vad är din målsättning?

– Att vi drar in en miljon och klarar av det! Man vet ju inte hur man reagerar på de höga höjderna.