“Kan du inte skriva något om sjön som låg i kvarteret Järven”? Frågan ställdes till mig en vacker majfredag av en något äldre herre med vitt hår och välansat skägg. Vi har känt varandra länge, men som ett belägg för att jag själv inte är någon ung student har jag tappat bort hans namn.
Skälet till hans fråga var att han hade haft en dispyt med några yngre förmågor, kanske rent av sina barn, om huruvida det faktiskt legat en sjö i kvarteret.
Jodå, du för tillfället namnlöse vän, visst har du rätt. På platsen som i dag är idrottsplan och där det när detta skrivs växer fram ett stort skolbygge, låg tidigare Skogssjön. Den kallades även Åsgropen, eftersom det var just vad den var, en vattenfylld grop vid åsen. För att uttrycka det enkelt var det efter istiden som liknande gropar bildades, då jättelika isblock blev liggande och begravdes av jord och sand. När sedan temperaturen steg och isen smälte sjönk lagren utanpå undan och en stor vattenfylld grop bildades.
“Gropen” och dess närmaste omgivningar, blev så småningom ett populärt strövområde. En promenadstig gick runt sjön och den intilliggande Gustav Roberts-skogen. Vid den lilla sjöns södra strand fanns en serveringspaviljong med namnet Skogshyddan. Den låg där Kupolen (tidigare tennishallen) nu är belägen. Det var åtskilliga söndagsflanerande katrineholmare, som efter promenaden intog sina förfriskningar vid Skogshyddan.