Självmordet har gjort 32-åriga affärskvinnan orädd

Sofie Källström, 32, driver åtta bolag, varav två har expanderat utanför Sverige. Möt entreprenören som inte räds något efter mammans självmord i tonåren. "Kan du vända på dina egna hjärnspöken så har du inga hinder."

"Jag har varit med om det värsta man kan vara med om, det kan inte bli värre."

"Jag har varit med om det värsta man kan vara med om, det kan inte bli värre."

Foto: Crelle Ekstrand

Norrköping2021-09-05 12:03

Sofie Källström är Norrköpingsbo, men för ett par veckor sedan landade hon i Dubai. Där ska hon stanna i ett år och just nu arbetar hon för fullt med världsutställningen Expo 2020, där hennes bolag TransparAll ansvarar för butiken i Sveriges paviljong.

Ett stort uppdrag i Sveriges största enskilda investering i export- och investeringsfrämjande.

undefined
"Framöver kommer jag att jobba utomlands i perioder men i Norrköping kommer jag att ha mitt hem och min bas."

När vi möts i ett videosamtal beskriver hon intensiva dagar med praktiska detaljer som ska lösas som tillfälliga visum för all personal, möten och att samtidigt bygga upp butiken.

– Det är väldigt brett, högt och lågt. Ena minuten handlar det om att lösa hur kläderna ska hänga i lagret, nästa är det möte på ambassaden, berättar hon.

Förutom den fysiska butiken i Svenska paviljongen lanserar företaget en av världens första nätbutiker med carbon footprint-kalkylering på alla varor. Det innebär att köparna tydligt ser vilken miljöpåverkan produkterna har. Det handlar såväl om tillverkningen av produkt och förpackning som frakt.

Utsläppen kompenseras sedan av TransparAll via en organisation som är kopplad till butiken. Förhoppningen är att få både producenter och konsumenter att välja mer hållbara alternativ.

undefined
Sofies nuvarande arbetsplats, hållbarhetsområdet på världsutställningen i Dubai.

Sofie driver i dag åtta bolag med olika inriktningar. Hon säger att hennes främsta mål är att bidra till förändring. Hon jobbar bland annat med ett "ed tech"-bolag som har skapat ett digitalt verktyg för att underlätta undervisning. Nyligen gjorde de en stor affär i Sydafrika.

– Det handlade om allas rätt till utbildning, säger Sofie.

Hon har också gått in i Norrköpingsbolaget Raws, som gör sugrör av vass.

– Det tror jag stenhårt på, säger hon och berättar att intresset redan är stort i Dubai.

undefined
För knappt ett år sedan förde kärleken Sofie Källström till Norrköping. "Det är rätt coolt. Jag har flyttat mitt kontor och allt från Stockholm till Norrköping. Det är en bra hub i Sverige och mer kostnadseffektivt."

Sofie är alltså inte alltid hjärnan bakom affärsidéerna. Hon säger att hennes stora styrka är att få saker att hända.

– Det gäller att veta hur man ska paketera produkten så den blir säljbar. Hur vi än vrider och vänder på saken så måste vi ha pengar. Många har bra idéer men vi kvinnor måste bli bättre på affärstänket.

Just kvinnligt ledarskap är något hon vill jobba mer med.

– Hela världen är uppbyggd för män. Jag har själv nästan bara manliga förebilder, eftersom det är män som har suttit på de positionerna. Nu gäller det att släppa fram kvinnor och visa att vi också kan. Det behövs fler yngre kvinnor som vågar.

undefined
"Nu gäller det att släppa fram kvinnor och visa att vi också kan", säger Sofie, här på sitt tidigare kontor.

För att förstå Sofies drivkraft backar vi till uppväxten och traumat som förändrade allt.

– Över en natt slets hela min grund bort, säger hon.

Sofie växte upp med mamma, pappa och lillebror i Oskarshamn. Men vad många inte såg, däribland Sofie, var att mamman mådde psykiskt dåligt.

– Mamma var fritidspedagog och utåt sett en väldigt glad person.

En dag försvann hon plötsligt.

– Jag, min bror och pappa var med i skogen där räddningspersonal letade efter henne. Jag har förstått i efterhand att man nog inte riktigt visste hur man skulle hantera sådana här situationer. Som barn blev vi väldigt utsatta.

Mamman hittades och fördes till sjukhus. Där fick Sofie och hennes bror sitta och vänta på akuten.

– Det var väldigt dramatiskt. I dag hade man antagligen inte låtit barnen vara så exponerade.

Två dagar senare skrevs mamman ut. Ingen vidare hjälp erbjöds vare sig henne eller familjen, som nu började hålla koll på var hon befann sig.

undefined
"Jag har varit med om det värsta man kan vara med om, det kan inte bli värre."

En fredag ungefär tre månader senare hade Sofie fotbollsavslutning.

– Jag såg att pappa fick ett telefonsamtal och reste sig. Då visste jag direkt, säger hon.

Helikoptrar hovrade över skogen. Många letade. De lokala nyheterna rapporterade om det. Alla visste vad som hände.

– Vi var väldigt utsatta i hur hela samhället agerade. Att vi fick vara så nära inpå.

På söndagen hittades mamman. Den här gången död.

– Jag har varit med om det värsta man kan vara med om, det kan inte bli värre, säger Sofie och tillägger att hon inte har några barn än.

Hon återkommer flera gånger till att mycket har hänt i samhället under de 17 år som passerat sedan mammans död. I Sofies fall visste alla vad som hade hänt men hon fick själv se till att få hjälp. Samtidigt kändes det viktigt för henne att stå på egna ben.

– Jag har inte velat vara ett offer. Det går att vända på det. Det är kanske provocerande att höra, men jag kan inte göra något åt att mamma dog – men jag ville göra det bästa utav det jag kunde påverka.

undefined
"Pappa var entreprenör, nu är han högt uppsatt tjänsteman. Mycket av det som händer i barndomen präglar en, så kanske är det därifrån jag har fått en del av drivkraften."

Hon beskriver det som att hon blev puttad över en kant.

– Många har en comfortzone, men det har inte jag längre. Traumat gör att jag har en knapp till att trycka på. Det kan egentligen alla göra. Alla familjer har något som de bär på.

– Kan du vända på dina egna hjärnspöken så har du inga hinder, säger Sofie Källström övertygat.

Sofie Källström

Ålder: 32 år.

Bor: I villa i Lindö med sambon Karl.

Bakgrund: Började jobba extra som 12-åring i en blomsteraffär, där hon bar jord och vattnade blommor. Ville bli hotelldirektör innan 25 – och lyckades. För sju år sedan startade hon sitt första bolag, Smart Generation, vars syfte är att skapa koncept för generationsskiften. I dag driver hon åtta olika bolag med olika inriktningar. Flera av verksamheterna drivs från Norrköping.

Drömmer om: Att bygga upp ett modernt traumacenter för kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!