Personlig gåva till Cancerfonden

Den vassa saxen klipper lätt av Kerstin Cedermans tjocka hår, strax ovanför snodden som håller fast den långa flätan. Nu är det för sent för att ångra sig. Men det har Kerstin inga planer på att göra.

Mötet2015-09-21 18:11

– Jag mår bra, äter hälsosamt och äter extra vitaminer och mineraler. Mår man bra inuti syns det även i håret.

Kerstin Cederman är hälsocoach på Drottninghälsan i Katrineholm. Att hennes hår växer fort och är av bra kvalitet visste hon. Men riktigt hur bra, var hon inte riktigt säker på.

– Jag ville göra en god gärning och hjälpa någon annan. Därför började jag för något år sedan att ringa runt till perukmakare i Stockholm för att höra om mitt hår skulle passa att göra en peruk av och om det var en färg som passade. Jag ville få tag i både en frisör och en perukmakare som kändes seriösa, berättar hon.

Kerstin och hennes man fotografen Patrik Cederman, som förevigar dagens händelse med kameran, är inflyttade i Katrineholm från Sveriges huvudstad sedan några år. Och i sin nya hemstad kom hon i kontakt med Lena Björnsbråten på Heaven or Hell.

På salongen har frisörerna klippt hår till peruker förr.

– Det började med en ung man som ville donera sitt hår, som ett bidrag till Cancerfonden. Sen började uppdragen rulla in. Jag har fått klippa hår från både ung och gammal. 30–40 personer har det blivit. Den yngsta var sju år, berättar hon.

Lena har i sin tur fått tag på en bra och seriös perukmakare – Julia Mengarelli Ringqvist, som är godkänd av landstinget.

På sminkbordet under spegeln i salongen står en peruk gjord av hår från en av Lenas kunder. Det långa håret faller snyggt runt perukstocken.

– Peruken gjordes år 2014 och nu kommer den till användning. Det är ett barn som ska bära den, säger Lena.

Kerstins hår är tvättat, fönat och samlat i olika flikar. En efter en släpps de vita hårflikarna, med ett och annat mörkare hårstrå, ner och flätas.

– Jag har alltid haft spikrakt hår, men nu börjar det vara lite lockigt då jag låter det självtorka, säger Kerstin.

Arv, ålder, hormoner, hårsäckar och hälsa spelar in för hur hårstråna beter sig.

– Barn har ett tunnare hår och kvinnor kan bli lockhåriga då de väntar barn. Det är magi för mig, säger Lena och ler.

– Jag slutade att färga håret då jag hade fyllt 50 år. I dag är jag 57, berättar Kerstin när hon får hålla de två först avklippta slingorna i sina händer.

Att klippa ett hår på det här sättet tar längre tid än en vanlig frisyrklippning.

– Men kunden betalar för en vanlig klippning och salongen bidrar med halva summan till Cancerfonden, berättar Lena och klipper av den sista flätan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om