TV: Han brygger sitt eget öl
I den gamla tvättstugan vid Adolfsberg i Sköldinge jäser det i både kromade kärl och i huvudet på Rune Mårtensson. Hans kreativitet får här full frihet.
I en pärm märkt "Runes hemliga recept" har han noggrant fört anteckningar för varje brygd som han färdigställt.
– Det är själva hantverket som är kul. Egentligen skulle det kunna ha tagit sig något annat uttryck, men nu blev det öl, berättar han.
Han kan både sticka och virka. Färdigheter han har lärt av sin mamma.
Tvättstugan innehåller nu bland annat ett bryggverk för 50 liter, en maltpipa för mältat korn, samt en upp-och-ned-vänd hushållsassistent som rör om i ett annat kärl där den kokande brygden så snabbt som möjligt ska kylas ned till 20 grader via kylspiraler.
I sötvörten som framställts tillsätts tre givor humle, vilka styr bitterhet, smak och arom.
Rune berättar inlevelsefullt om alla steg i öltillverkningen.
– Kolsyran i drycken kan man få genom två olika metoder: antingen kan primningen, kolsyrejäsningen, ske med hjälp av en sockerlösning eller genom att trycka in kolsyran via en tub. Jag använder den naturliga varianten med socker, berättar han.
Ur sitt förråd plockar han fram egenhändigt tillverkade och märkta öllådor lagom stora för cirka sex 33-centiliters flaskor prydda med Adolfsbergs brygghus namnetiketter.
Lusten att dela med sig av både kunskap och slutprodukt har lett till provsmakningsträffar för släkt och vänner.
Något Rune inte har fördragsamhet med är humlens hanblommor
– Nej, bort med dem! Finns de kvar utvecklas inte honblommornas kottar som de ska.
När kottarna har skördats ska de torkas.
– Skörden väger inte så mycket och när kottarna väl torkat väger de bara en tiondel av det de gjorde från början.
På lördag hålls en öl- och humledag vid Katrineberg i Sköldinge.
– Då kommer vi att skörda humlekottar. De sitter på lianer från en planta av den bästa sorten kallad "Sve 5" och som jag fått från en man i Österåker.
Under dagen kommer besökarna även att kunna provsmaka Runes tunnbröd bakat i cementrör med drav, en restprodukt från ölbryggningen.
– Min fru Gerd står annars för matlagningskunskapen i vårt hushåll och till öl- och humledagen har medlemmar i Sköldinge ölkultur både bakat tunnbröd och stoppat korv.
Dagen bjuder något för flera sinnen: smak, lukt, syn, känsel och hörsel.
Fler bilder på kkuriren.se