Det är soligt när Katrineholms-Kuriren besöker Benita Jonsson i hennes hem i Sjögölet utanför Baggetorp. Hon har dukat fram fika ute i trädgården och bjuder på bland annat de tre bakverken hon skickat in recept på inför tidningens 100-års jubileum.
Hur sätter man smak på ett 100-års jubileum?
– Jag tycker att man ska satsa på någonting som håller i längden, fast med en ny touch. De recept jag föreslagit är på klassiska vaniljbullar med pistaschfyllning, kakdegsbrownie och rulltårta med dulce de leche och smultron, säger Benita Jonsson.
Benita Jonsson tycker om att baka och gjorde det redan som liten.
– Mamma och mormor bakade mycket när jag var liten och då fick jag vara med. Det ligger väl i generna. Men på den tiden åt jag upp halva smeten, skrattar hon.
Nu bakas det gärna när tiden finns. Hon bjuder gärna på sina bakverk och det brukar uppskattas både på jobbet och hos vänner och familj.
– Det blir mycket bullar. Vissa recept gör jag om och om igen men jag tycker också om att prova nya recept. Det är kul att göra om recept och sätta en egen prägel på dem, berättar Benita Jonsson.
Vilket är ditt bästa baktips?
– Man ska inte stressa när man bakar, då kan man lika gärna strunta i det. Man ska ha roligt och gärna gå över gränserna och prova någonting nytt. Att dekorera bakverken fint gör det mycket roligare också, säger Benita Jonsson.