Till minne av Karl "Kalle" Källander

Karl ”Kalle” Källander, Katrineholm, en av grundarna till KRAV, har avlidit i en ålder av 75 år. Han efterlämnar närmast barnen Markus, Karin och Linus Källander och hustrun Gun Haglund.

Karl "Kalle" Källander, en av grundarna till KRAV, har avlidit.

Karl "Kalle" Källander, en av grundarna till KRAV, har avlidit.

Foto: Privat

Minnesord2024-06-20 10:01

Kalle Källander har skrivit in sig i Sveriges livsmedelshistoria som en av dem som 1985 startade KRAV, Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning av livsmedel. Starten skedde vid Kalle och Inger Källanders köksbord på gården Sörtorp i Sörmland, där tre pionjärer från olika organisationer samlades. Kalle Källander kom från Förbundet Organisk Biologisk Odling, Gunnar Rundgren från Alternativodlarnas Riksförbund och Bengt Carlsson från Förbundet Naturenlig odling.

I början av 1980-talet kallades ekologiska produkter för ”alternativodlade”. Det fanns flera märkningar, och handeln efterfrågade en enhetlig märkning som de kunde marknadsföra, liksom konsumenterna behövde en märkning som de kunde lita på.

Det var Kalle som kom fram till namnet ”KRAV”. Han satt på ett tåg och försökte göra förkortningar genom att pussla med orden kontroll och alternativ, och kom fram till Kontrollföreningen för alternativ odling, som han förkortade till KRAV. 

Kalle var en eldsjäl som brann för att utveckla den ekologiska produktionen. Samtidigt som han var en aktiv och engagerad ledamot i KRAVs styrelse från starten 1985, drev han tillsammans med Inger gården Sörtorp enligt KRAVs regler. Hans son Linus har fortsatt driva ekologisk produktion i samma anda, och är sedan 2018 också styrelseordförande för KRAV.  

Nu har en föregångare och inspiratör gått ur tiden. Som Kalles son Linus uttrycker det: En älskad pappa, en innovativ och visionär odlare, en passionerad fjärilssamlare och en engagerad samhällsförändrare har lämnat oss. 

Vi känner stor tacksamhet för det som Kalle Källander var med och skapade för snart 40 år sedan. Inspirerade av Kalles visioner och engagemang, fortsätter KRAV resan vidare - för en mer hållbar livsmedelsproduktion. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!