Mona älskade Italien och på hemväg från en av många resor dit som hon och maken Lars gjorde, kom Mona på idén att börja producera lufttorkad skinka på samma sätt som man gör i Italien, men med svenska grisar som bas. Grisarna fanns ju redan på gården Fors Säteri där hon och Lars huserade. Sagt och gjort, projektet sattes igång med Monas sedvanliga kombination av entusiasm och noggrannhet. Hon skaffade sig raskt kontakter i Italien, en familj där skinktillverkningen var särskilt kvalitativ blev hennes läromästare. Mona såg, lärde och hittade sina egna vägar till en mycket högkvalitativ lufttorkad svensk skinka. Skinkorna från speciellt utvalda grisar styckas för att få den rätta formen. Skinkan bereds med ett välsmakande havssalt och läggs först i stark kyla i tre månader, sedan finputsas skinkorna och hängs i rumstemperatur i den så kallade Skinkkyrkan på gården i 12 – 24 månader under ständig kontroll.
Monas gedigna arbete med skinkan gav skörd. Många är lovorden från Sveriges kockar och krögare. Monas skinka vann guld i CharkSM 2012, hon blev Svensk Mästare i CharkSM 2014 och vann också Guld i öppna svenska mästerskapet i mathantverk samma år. Det är nu nästa tjugo år sedan Mona med stöd av Lars startade skinktillverkning och nu finns skinkan i ett stort antal butiker i landet.
Mona hade så mycket kvar att ge och så många goda charkprodukter kvar att utveckla men så blir det inte. Du fattas oss Mona, vi kommer att sakna dig under överskådlig tid framöver.