Som tidigare framgått har 98-årige Östdal, Östdalsnäs i Värmbol, gått ur tiden efter en kort tids sjukdom (inte Corona), närmast sörjd av dottern Monica med familj, barn och fyra barnbarn. Vi är många i vänkretsen från bandyn, hembygden och hans författarskap som härmed hyllar Eriks minne.
Östdal var en av vår bygds unika personligheter. Under nästan ett sekel gjorde han en livsresa från bondpojk, jordbruksassistent och reservofficer till idrottsledar-, journalist-legend och hembygdsman. Med stor idérikedom och mycket energi satte han igång projekt och människor. Han berörde. Han ägde ett formidabelt minne. Ett stående inslag vid varje telefonkontakt var Erik:”Ställ tre frågor!”. Favoriterna var historia, idrott och samtida politik och han fick oftast nio av tio rätt. Genom daglig tidning (Expressen och Katrineholms-Kuriren) följde han med i samtiden till slutet. Han hade kunnat bli professor om lägenhet givits och gå långt i "På Spåret" eller ”Kvitt eller Dubbelt”. Han framhävde alltid bondens avgörande betydelse för framväxten av Sverige, för uppodlingen, landskapet och födan. Likväl fascinerades han av sin möjliga härstamning från en medeltida adlig väpnare.
Som skribent utvecklade han en högst personlig stil. Han skrev annorledes med omvända, överraskande och telegrafiska meningsbyggnader. Påminner om en av idolerna inom idrottsjournalistiken, Torsten Tegnér (Idrottsbladet). Östdal hyllade det klassiska idrottsreferatet. Han kunde också berätta hur det var i en bondstuga för nästan 100 år sedan. Är det intressant att få veta hur många som var på dansen i Råbyhallen eller Broby (Örebro) för 25 år sedan och vilken orkester som spelade då? Jo det är dessa historiska reportagebilder som förmedlar omedelbarhet och närvaro. Han kunde se människan i både koja och slott och skrev under mottot «något för envar».
Erik hade ett mycket rättframt, lite burdust men ändå charmigt sätt att tas med människor. De som klarade första anstormningen och helst blev medlemmar i Hembygdsföreningen eller köpte mer än en Bingolott, fick goda vitsord. Man skall kavla upp ärmarna och ställa upp om ”Bingo i hagen” så kräver. Erik ville inte alltid förstå att annat kunde komma i vägen. Inställningen blev dock framgångsrik för hans föreningar Värmbols GoIF/Bandy och Östra Vingåkers Hembygdsförening. När han blev ordförande i Östra Vingåkers hembygdsförening 1988 hade föreningen 89 medlemmar. Idag är de knappt 1500 i en av Sveriges större hembygdsföreningar. Det är mycket Eriks verk.
Vi kommer att sakna Erik outsägligt mycket som en härlig personlighet och trofast vän.