Till minne

Tidigare internatföreståndaren vid Kjesäters folkhögskola, Margareta Gunterberg, Gullered, har avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är syskon med familjer.

På en internatfolkhögskola är husmor en oerhört central person, kanske den viktigaste. För generationer av studerande var Margareta Gunterberg en självklar och nödvändig del av Kjesäter. Hon anställdes den 1 januari 1964, nästan ett halvår innan skolan invigdes den 31 maj och var husmor på skolan till sommaren 1999, då hon gick i pension. Under sina 35 år på skolan var hon med om att bygga upp verksamheten från grunden.

Under Margaretas tid på Kjesäter var det hon som låg bakom väldigt mycket av det som människor uppfattade som den speciella Kjesätermiljön. Den var präglad av stil, kvalitet och en vårdande hand – sådant som de alltid friska blommorna i slottet, matsalen och kapellet och den osvikliga stilkänslan i slottets inredning.

Det var Margareta som stod för mycket av den tysta kunskap som är nödvändig för att hålla samman livet på en internatfolkhögskola: var allting fanns, hur det brukade vara och varför, vilka fallgropar som borde undvikas. Hon tänkte på allt.

Margaretas förmåga att kostnadsberäkna och hushålla var oskattbar, inte minst under de första knappa åren och den blev legendarisk. Styrelsen visste att husmor alltid höll budgeten, ofta nästan på kronan.

Husmor Margareta stod för ”klara och stränga bud” i fråga om ordning och stil. Hon hävdade att alla skulle ta ansvar, visa hänsyn och bete sig som folk och hon gjorde det med en viss kärvhet, när eleverna visade tendenser till annat. I det långa loppet gillade de det. När någon hade problem eller det behövdes ett extra handtag, då var det husmor som ställde upp utan åthävor.

Vi som hade förmånen att få arbeta tillsammans med Margareta tänker på henne med värme och tacksamhet.

För tidigare arbetskamrater vid Kjesäters folkhögskola 

Egil Boräng, Margareta Broon