Spretigt men gott i tårtvärlden

Krönika2016-04-23 07:00

Det började med ordet prinsesstårta. Sedan var min kollega och jag i gång bland de klassiska godsakerna.

Det jag kallar operatårta kallar många för prinsesstårta. "Skillnaden mellan en operatårta och en prinsesstårta ligger i sylten. En operatårta innehåller sylt – vilket en klassisk prinsesstårta inte gör", enligt Expressens Mitt kök.

Som jag har uppfattat saken är det färgen på marsipanen som avgör. Är tårtan grön, vilket jag gillar bäst, då är det opera, enligt min uppfattning.

Googlar man så ser man att fler har funderat. Man hittar också bilder på operatårta som är vit, och recept på operatårta med choklad. Anarki bland tårtbeteckningarna skulle jag säga.

Grön eller rosa, choklad eller sylt, småkaka eller bakelse, karlsbadergiffel eller semla – det mesta är gott! Att vara i valet och kvalet framför en välfylld konditoridisk är en ynnest i livet enligt mitt förmenande.

Mormors småkakor förgyllde tillvaron när jag var liten. Jag tog vid efter henne och brukade baka när jag kom hem från skolan på fredagarna. Konditoribesök förekom nästan inte medan jag växte upp. Nu är de desto fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om