Klassen vann på kunskap och intresse

Klass 7 K2 på Järvenskolan Tallås är en av fyra skolklasser i Sörmland som är vinnare i tävlingen "Gaddarna". Priset är en dag på Kolmården.

29 januari 2018 20:00

– De var väldigt entusiastiska för att vara med i tävlingen, och de blev jätteglada att vi vann! Man tror ju inte att man ska vinna, säger Karolina Åberg Månsson, en av klassens två mentorer.

Tävlingen "Gaddarna" är en del i Folktandvården Sörmlands förebyggande arbete för bättre munhälsa. De som deltar ska avstå från godis i två veckor och borsta tänderna morgon och kväll. En dagbok från de två veckorna ska skickas in, liksom en kreativ motivering till varför just denna klass ska få åka till Kolmården.

Klass 7 K2 skrev följande motivering:

"Tänder kan vara små och tänder kan vara stora.

Oavsett så är de perfekta för den mun de sitter i.

Tänder kan vara vassa, tänder kan vara trubbiga.

De är formade för att passa maten munnen vill äta.

Tänder kan visa glädje och tänder kan visa ilska.

Naturen har gett djuret tänder för överlevnad.

Vi skulle vilja veta mer om tänder, vad djuren har

dem till och hur de ser ut på olika djur."

I klassen går Hafsa Mahmud Abdi Ali, Ghadeer Al-Mustafa, Logen Alahmad, Hilda Allvee, Hannes Andersson, Isak Axtelius Palm, Leo Banic, Najma Barakoow, Clara Bentzer, Melker Cameron, Einar Edlund, Ida Elfving, Felix Eriksson Rembell, Owais Hamade, Qali Mohamed Ibrahim, Mohamed Nur Kaya, Ivar Källman, Melker Lindblom, Axel Lindborg, Jakob Linder, Hugo Pettersson, Gustav Rask, Gustav Sjöman, Tomas Wallace och Zamzam Abdulahi Abdi.

Den 5 september väntar mer kunskap om djurens tänder. Då får eleverna en heldag på Kolmården tillsammans med de andra vinnande klasserna i Sörmland: 1 A + B på Skärlagskolan i Trosa, 4 F på Edvardslundsskolan i Torshälla och träningsklass på Odlarskolan i Eskilstuna.

87 sörmländska skolklasser i årskurs 1, 4, 7 och grundsärskolan deltog i årets tävling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rosel Jern