Nostalgi: Trotjänare får sprillans ny bil

Kuriren för 100 och 50 år sedan:

Kuriren för 50 år sedan: Ett byggvaruhus är först ut på Lövåsen.

Kuriren för 50 år sedan: Ett byggvaruhus är först ut på Lövåsen.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholms kommun2019-09-27 07:00

Nostalgi

100 år: Änkefru på resa till Amerika

På resa till Amerika begav sig i går afton fru Emilia Flodin, Katrineholm, änka efter den i juni i fjol avlidne vaktmästaren vid Katrineholms teater. Hon åtföljdes av döttrarna Karin och Ester och inom den närmaste tiden beräkna även sönerna Erik och Bror att begiva sig i väg till det lockande landet i väster.

100 år: Bränd på flytande järn

Gjuteriarbetaren Ruben Gereon Nordmark vid Pumpseparators gjuterier i Katrineholm blev i onsdags eftermiddag då han var sysselsatt med gjutning få flytande järn över vänstra foten. Han fördes omedelbart till Kullbergska sjukhuset, där han fortfarande vårdas.

100 år: Ett av landets största tegelbruk

Den rikliga tillgången i Kantorp, liksom i Valla, av utmärkt tegellera föranledde Tegelbruksaktiebolaget Valla-Katrineholm att år 1916 inköpa 66½ tunnland vid Ramsta. Det är här, mitt emot stationshuset, som det nya tegelbruket, ett av de största och modernaste i hela landet, anlagts. Juni till december slogos 600.000 tegel.

100 år: Obemärkt dam söker hem

ANNONS: Obemärkt dam önskar diskret vistelse i vänligt hem. Svar märkt "Anna ", Kurirens kontor.

100 år: Ockerhyror i huvudstaden

I Stockholm bedrives just nu ett värre ocker än någonsin förut med möblerade rum. Rum som i fjol kostade 50 kr. i månaden betinga nu ett pris av 150-200 kr. En möblerad dublett på Rörstrandsgatan kostar 500 kr pr månad.

50 år: Trotjänare får sprillans ny Volvo  

Volvo ställer bilar till förfogande och svarar för samtliga driftskostnader till tre trotjänare på Volvo i Flen fram till de når pensionsålder. De tre är radialborrare Algot Pettersson, 54 tjänsteår, montör Helge Eriksson, 53 tjänsteår och snickare Erik Karlsson, 43 tjänsteår. Ingen av de tre har dock körkort.

50 år: Byggvaruhus först ut på Lövåsen

Byggshop är en nyhet som presenteras för Katrineholmsborna på lördag. Då öppnar nämligen Katrineholms byggtjänst sin nya utställningshall på Lövåsens industriområde i stadens utkant. Byggnaden är den  första färdiga på området.

Kuriren för 50 år sedan: Eric Kalson vid klippbordet.
Kuriren för 50 år sedan: Eric Kalson vid klippbordet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!