Nostalgi
Trots att vi i dagligt tal och skrift använder namn på gator, platser och byggnader i vår omgivning, är det inte så ofta vi funderar på varför namnen uppkommit, eller vem som hittat på dem. Svaren är flera, men ofta har namnen att göra med företeelser som anknyter till gatan/platsen, till exempel gårdar som Kerstinboda eller Nävertorp.
År 1923 tillsatte stadsfullmäktige i Katrineholm en namnberedningskommitté, med uppgift att namna nya gator i den expanderande staden, men även att döpa om de gamla lite ”lantliga” gatunamnen till mer moderna och urbana.
Beredningen kom inte i arbete förrän 1930. Bland det första man gjorde var att byta ut namnen på Magasinsgatan och Landsvägsgatan och ersatte dessa med de namnen Drottninggatan och Vasavägen. Kanske skämdes man för sitt enkla ursprung, vem vet.
Det är en av dessa gator vi ska ägna oss lite extra åt denna gång, nämligen Magasinsgatan (Drottninggatan). Gatan gick från början ut från godsmagasinet vid torget, där det i äldre tider även låg två stora, rödfärgade sädesmagasin.
Första huset på gatan var nummer två, som då det begav sig innehöll Oskar Permans livs- och diversehandel och sedan blev basar och till slut säte för Ekmans Cykel och Radio. Sommaren 1985 eldhärjades den snustorra träbyggnaden och brann ner till grunden.
Nummer fyra, belägen mitt på den omtalade Raggarbacken låg det som i folkmun kom att kallas Frisörshuset, vars fortsatta existens var en het fråga inför den stora centrumsaneringen runt 1990. Hur det förlöpte vet vi, hela Raggarbacken, förutom det elden tagit några år tidigare, fick ge sig för grävskoporna och ge plats för det moderna bostads- och affärshus som idag fått adresserna Stortorget 2-6.
Lite längre söderut, på Magasinsgatan 8 (idag Drottninggatan 4) ligger än idag huset som vid invigningen den 23 augusti 1920, var en särdeles stor och lyxig biograf, med plats för hela 600 besökare.
Tog man sig lite längre söderut, där Magasinsgatan korsas av Fredsgatan, kunde man på vänster sida se snickare Erikssons hus, med Konsumfilialen och där Weramagasinet kom till 1938. Längre ned såg man det genom Kerstin Ekmans författande välbekanta Änglahuset. Byggt cirka1900 av Emil Malmberg.
Till höger låg Bröderna Holmbergs Tryckeri, byggt i början av 1910-talet, på den fastighet som idag kallas Grandtomten.