Barbro Törnered har inför boken "Vägen till Vilske" inspirerats av Magnus Västerbros bok "Svälten", som handlar om nödåren i Sverige under slutet av 1860-talet.
De två huvudpersonerna i Barbro Törnereds bok, som släpps nästa lördag, tillbringade en tid i samma familj innan de kom att utvecklas åt olika håll. Den ena av dem fick en akademisk uppfostran och blev jurist.
– Den andra är dräng, han är lika intellektuell och mycket avundsjuk. Han har lite annorlunda läggning, så att jag får in detta med dödsstraff för homosexuella och liknande, säger Barbro Törnered.
Handlingen, som är påhittad, utspelar sig när dessa män möts igen under nödåren.
Lagar, förordningar och ett samhälle i omvandling utgör kuliss i boken.
– När folkskolan kom, hur det berör folk. Hur de hade det på fattighusen, tiggare och sådant. Det är en hel del som knyter an till dagens situation, säger hon.
Vem kommer läsa boken?
– Det gör nog folk som känner mig. Äldre människor som är intresserade av historia, säger Barbro Törnered.
Bland hennes tidigare böcker finns en om Katrineholms tekniska skola, där hon var lärare och senare studierektor innan hon blev oppositionsråd för Moderaterna.
Med en bakgrund som lärare i svenska och samhällskunskap, tycker hon att det är viktigt att sprida information om gamla tider. Att minnas sin egen uppväxt under 1940- och 50-talet, utan barnbidrag och pensioner, ger också perspektiv.
– Till och med mina barn har sagt "mamma, är du född på 1800-talet", säger hon.