Strax före nio på morgonen börjar alla som är verksamma på Gimmersta säteri droppa in i ridhusets kaféavdelning. Kaffemaskinen vid hörnet mot fönstren ut mot ridvolten går för fullt.
Knappt har en kopp tagits ur förrän nästa placerats under munstyckena där det nybryggda kaffet snart kommer rinnande.
– Chefen har bra kaffe i maskinen som automatiskt förser oss med varmt nybryggt kaffe, säger Anders Karlsson och tar en klunk.
– Men det bästa kaffet är ändå det jag brygger när jag är ute och kör buss, påstår han i nästa andetag.
Vilket är ditt bästa kaffeminne? Det frågar vi Robert Liljekvist som äger Gimmersta tillsammans med sin fru Kerstin.
– Det var att dricka kaffe på ett av Sveriges äldsta konditorier som inte finns längre. Elsa Anderssons konditori i Norberg, grundat 1916. Konditoriet brann ned till grunden den 21 augusti i år.
När är det viktigast under dagen att få en kopp kaffe?
– Det är på morgonen när tidningen är inburen och man kan sitta vid köksbordet med en kopp och läsa, svarar Bernt Norén, alltiallo på gården.
Stämningen är på topp runt bordet. När Katrineholms-Kuriren går runt för att notera namnen och vad arbetsuppgifterna är får man flera roliga svar.
Ämnet för dagen är av naturliga skäl helgens kräftskiva på gården. Det bjuds på surdegsbröd med hemrökt älg som pålägg.
– Den tog mig sexton timmar att röka, säger Robert Liljekvist.
Men kaffet då, vad betyder kaffet?
– För mig är kaffet så mycket. Numera finns det ju inte bara en sort att välja på. Det är espresso, kaffe latte, med mera, säger Annika Selerud.
– Det bästa kaffet är kokkaffe på en vedspis, säger Kurt Larsson och minns gamla tider.
När smakar det som bäst förutom första koppen på morgonen?
Efter en stund kommer Erik Hernblom på.
– Det är när man sitter i skogen på stövarjakt med kannan över öppen eld. Men det slår aldrig fel; lagom som kaffet är klart tar stövaren upp vilt och man får ställa kannan vid sidan av elden.
En sak är klar:
– När man samlas runt ett kaffebord med en kopp i handen är man en mästare på att lösa alla problem som finns i hela världen. Det behövs inga andra än gänget runt bordet, enligt Robert Liljekvist.