– Jag har haft en systemkamera i handen de senaste 45 åren, och alltid jobbat med bild på något sätt. Street photography har alltid funnits med, säger Tobbe Hvornum som är Vallabo sedan 2014.
Som eventfotograf har det senaste året gett ett glest jobbschema, och i stället har det har blivit mer tid för gatufotografi, som det kallas för på svenska.
– Street photography har funnits lika länge som kameran funnit, även om det inte haft något namn. Tyvärr är det en lite bortglömd form av dokumentärfoto.
För att få fler att se sin omvärld, upptäcka gatufoto och dokumentera staden har Tobbe Hvornum skapat Facebookgruppen Street photography Katrineholm. På kort tid har gruppen lockat nästan 300 medlemmar.
Som gatufotograf arbetar Tobbe Hvornum med att fånga händelser runt om sig. Att regissera en gatubild är inte okej. I stället promenerar han, eller sitter, och väntar på att något ska inträffa. Namnet gatufotografi är lite missvisande, enligt Tobbe Hvornum. Det behöver inte alls vara i gatumiljö.
– Street photograhpy visar människor i det offentliga rummet. Det är mycket stillastittande och väntande för att fånga ögonblicket.
Utmaningen i att få till de riktigt bra bilderna, ger också ett unikt tidsdokument om samtiden.
– Det är ett ypperligt sätt att fånga samhällets utveckling genom att titta på gatubilder.
Tobbe Hvornum skyltar inte med kameran när han letar motiv. Han har den oftast i navelhöjd och använder displayen för att se sitt motiv.
Strömplan, utanför Systembolaget, är ett av Tobbe Hvornums favoritställen att sitta på. Där är det mycket folk i rörelse, och han har uppsikt åt tre håll.
Mobiltelefonen har gjort gatufotograferandet enklare, men Tobbe Hvornum rekommendrar systemkamera för de riktigt bra bilderna. Ett teleobjektiv underlättar.
– Många gånger är det bra att vara på lite avstånd.
I Facebookgruppen är medlemmarna välkomna att lägga upp sina gatufotografier, och varje måndag utser Tobbe Hvornum veckans bild bland de inskickade bidragen.
En diskussion i Street photography Katrineholm har handlat om hur, vad och när man får fotografera.
– I princip får man fota vem och vad man vill. Undantag finns för skyddsobjekt, person i en utsatt situation, till exempel i en olycka eller liknande. Samma regler gäller för att visa bilderna, säger Tobbe Hvornum.