Därför valdes Gustaf Wetter att pryda ett elskåp

Som lärare gjorde Gustaf Wetter 87 terminer på Södra skolan. Som musikant upptecknade han 610 folkmelodier. I dag pryder han ett av stans elskåp.

Spelmanslag med Gustaf Wetter i täten. Platsen är nuvarande Strömplan i Katrineholms centrum.

Spelmanslag med Gustaf Wetter i täten. Platsen är nuvarande Strömplan i Katrineholms centrum.

Foto: Katrineholms kommunarkiv

Katrineholm2021-04-10 08:33

Våren 2020 fick jag som anställd på kommunarkivet ett intressant uppdrag. Det bestod i att leta fram högupplösta bilder från olika stadsmiljöer i förgången tid. Bilderna skulle sedan i förstorad form pryda en del av alla de elskåp som förekommer i stort antal i Katrineholm såväl som i andra städer. Motiven var tänkta att i möjligaste mån utgöra en äldre version av den plats där de placerades.

Resultatet blev att dryga tjugotalet elskåp i centrum nu pryds av Katrineholmsmotiv från flydda tider.

undefined
Gustaf Wetter som ung.

En av bilderna sitter utanför Handelsbanken vid Stortorget och föreställer ett spelmanslag, som iförda folkdräkter spelar och tågar Köpmangatan fram. Tidpunkten är 30 maj 1948 och begivenheten ingår i årets Barnens dagfestligheter. I täten går en något frodig man i randig väst och till skillnad mot de andra spelemännen klädd i mörk kappa. Det är folkmusikanten och folkskolläraren Gustaf Wetter och det är honom denna text är ämnad att handla om.

Gustaf Wetter föddes den 3 april 1901 i Gränna vid Vätterns strand. Han var nummer fyra i syskonskaran som så småningom kom att bli dussinet fullt. Föräldrarna var torpare, men för att dryga ut kassan var fadern även tillverkare av laggkärl, som han sålde på marknader i norra Småland. Han var även en aktad bygdespelman och redan som mycket ung fick Gustaf lära sig traktera fiol. 

Under sin mer än 50-åriga gärning som folkmusikant kom Gustaf Wetter att uppteckna hela 610 folkmelodier. Kanske inte världsrekord, men under alla omständigheter svårslaget.

I slutet av 1910-talet flyttade Gustaf Wetter till en syster i Stockholm och tog där studenten vid Norra Latin 1921. En tid därefter jobbade han som privatlärare och informator på dagarna och som biografmusiker på kvällarna. Någonstans lyckades han även klämma in studier vid lärarseminariet och gick ut som färdig lärare 1923.

undefined
Gustaf Wetter tar emot Kjellströmska plaketten 1952. En av alla utmärkelser.

Som nybakad lärare fick han tjänst i Katrineholm och startade sin gärning på Södra skolan 1924. Förutom att han till en del undervisade som ämneslärare på realskolan var han “Söder” trogen i hela 87 terminer, innan han avgick med pension i mitten av 1960-talet.

För sin musikaliska gärning fick Gustaf Wetter motta en lång rad utmärkelser och kulturstipendier från i stort sett hela landet.

Gustaf Wetter avled 1977, en månad före sin 76-årsdag.

Karta: Här finns Gustaf Wetters elskåp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!