Allan flaggar för att minnen ska berättas

Coronakarantänen gav Allan Sundqvist, 85, gott om tid att reflektera över nu och då. Under pandemin har han skrivit en bok om sitt liv och de väldiga förändringar han upplevt.

Strängstorpbördige Allan Sundqvist delar med sig av sina minnen från ett liv präglat av stora förändringar. Bilden är tagen från boken han gett ut.

Strängstorpbördige Allan Sundqvist delar med sig av sina minnen från ett liv präglat av stora förändringar. Bilden är tagen från boken han gett ut.

Foto: Privat

Katrineholm2020-12-11 08:00

På grund av ålder hör han och hustrun Ingrid till den främsta riskgruppen för allvarlig covid-19. 

– När vi blev hänvisade till att hålla oss hemma och inte ta emot så mycket besök, fick jag mycket tid till att skriva, säger Allan Sundqvist.

Det började med några ”karantänblad”, självbiografiska så till vida att de utgår från egna livserfarenheter.

De har också en folkbildande röd tråd – vilket inte är konstigt. Sundqvist har ägnat sitt yrkesverksamma liv i Svenska landsbygdens studieförbund och Studieförbundet vuxenskolan.

– Dels ville jag ha något att syssla med, dels ville jag bidra till att grannar och vänner fick annat att tänka på än viruset, säger han om texterna.

Han mejlade ut dem och fick glada tillrop tillbaka: "Skriv en bok!".

Så det gjorde han. ”Allan berättar” innehåller några av karantänbladen, kompletterade med fler tankar om alla förändringar han sett och upplevt under sitt liv.

– Drar man i en tåt här och en annan där, dyker förvånansvärt många minnen upp.

Sundqvist är ett barn av hårt arbetande lantbrukare. Han växte upp i landsbygden i Strängstorp. Familjen bodde på tre små gårdar under hans uppväxt: Dalstorp, Brostugan och Östdal. 

Storebror Curt blev kvar i trakten, där han sedermera blev känd som stridbart oppositionsråd (C) i lokalpolitiken. Allan lämnade kommunen som 18-åring, och bor sedan länge i Järna.

Det är framför allt på tiden i Katrineholm han lagt sitt berättarfokus.

– Efter andra världskriget tog en väldig utveckling fart, med andra sätt att bruka jorden, nya maskiner och så hela elektrifieringen. Den var verkligen en revolution och en förutsättning för det digitala samhälle vi har i dag.

Flera kapitel ägnas åt hur framstegen förändrade landsbygdens villkor. Men Sundqvist berättar också om hur tidseran påverkade människors sociala liv. Alltsammans kryddas med stundom lättsamt humoristiska anekdoter. 

– Min förhoppning är att boken ska väcka minnen till liv hos dem som tillhör min generation. Men också att den ska fungera som en ”historiebok”. Tyvärr vet yngre generationer ofta inte mycket om hur deras mor- och farföräldrar haft det.

Sundqvist har tidigare publicerat intervjuer med 138 äldre personer som berättar om sina liv. Efter ”Allan berättar” har han inga fler skrivplaner – men uppmanar andra att teckna ner sina levnadsminnen.

– Alla har något att berätta!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!