Karin Hultgren har avlidit

9 maj 2019 18:30

I en ålder av 94 har Karin Hultgren, Österåker, Vingåker avlidit.

Karin, som växte upp som ett av sex syskon i en lantbrukarfamilj utanför Vadstena, utbildade sig till lanthushållslärarinna. Efter praktik på Fågelstad i Julita återkom hon till bygden och fick sin första tjänst som ambulerande skolkökslärarinna. Av den anledningen kom hon till Österåker för att bedriva skolköksundervisning. Efter att ha blivit inbjuden av sin blivande svärmor besökte hon för första gången det stora lantbruket Hullagård och familjen Hultgren – med ett antal giftasvuxna söner.

Karin träffade Karl-Fredrik, som så småningom tog över gården. Tillsammans skötte de den och tog sig an syskonbarn och fosterbarn i väntan på egna. Karin var 38 respektive 40 när hon födde Gustav och Ingrid.

1973 insjuknade Karl-Fredrik i cancer och dog endast 3 månader därefter.

– Mamma hämtade sig aldrig riktigt efter att pappa dog, berättar Ingrid Hultgren.

– Gården var stor och i tio år arrenderade hon ut den innan min bror tog över. Själv gick hon tillbaka till sitt yrke och arbetade som hushållslärare på Nyhems- och därefter på Södra skolan i Katrineholm fram till sin pensionering. Det var inte enkelt att komma tillbaka till skolvärden efter 20 år, men mamma anpassade sig och trivdes.

Hon var också engagerad i Svenska kyrkan i Österåker, bland annat som kyrkvärd och söndagsskolelärare. Karin sjöng i kören och satt i kyrkorådet och efter pensioneringen ansvarade hon för kyrkans barntimmar under några år, samt besökte ensamma i bygden som äldrediakon.

Under många år var hon även kokgruppchef i Österåkers hemvärn.

Den rika textila tradition Karin haft med sig hemifrån förvaltade hon väl genom åren. Ett oräkneligt antal raggsockor i varierande storlek har tillverkats på hennes stickmaskin, och så länge fingrar och syn fungerade slog hon frivolitet. Under många år höll hon kurser i framför allt vävning, men även i knyppling och matlagning.

Trädgårdslandet var viktigt och Karin var till stor del självförsörjande på grönsaker och potatis. Det kokades saft och äppelmos och konserverades stora mängder frukt. Inget skulle förfaras. Till självhushållet hörde även slakten.

– Mamma tog tillvara allt, utom skriket, på grisen.

Karin bodde kvar på Hullagård och i den mån hon hade möjlighet ställde upp för sonen och hans familj, tills han olyckligt förolyckades 2013. Gården såldes och sedan hösten 2017 var hon bosatt på Humlegården i Vingåker.

Karin Hultgren sörjs närmast av dottern Ingrid samt sex barnbarn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!