Tjejen som ser till att få saker gjorda

Födelsedagen firas med öppet hus och fest för personer som har en speciell plats i Cissi Albringers hjärta. Men hennes hjärta är rymligt och hon bryr sig om många fler än så.

Jubilar2015-10-30 00:00

Cissi Albringer är rätt kvinna för många uppgifter. Hon är elevassistent på Erlaskolan och skulle gärna ta ännu mer ansvar för elever i grundskolan som sorteras in i facket "hemmasittare".

– Jag försöker se varje elev. När jag går i skolkorridorerna hälsar jag på alla. Och om någon undviker att ta ögonkontakt eller på något annat sätt verkar må dåligt, försöker jag när tillfälle ges att ta reda på vad som kan vara fel, berättar hon.

På hennes Facebooksida står det att hon har deltagit i en tyst minut för offren vid tragedin i Trollhällan.

– Det var en hemsk händelse. Jag lider med de drabbade. Men i stort tycker jag inte att man ska döma andra heller, när man inte vet vad de har varit med om och vad som ligger bakom en sådan handling.

Hon funderar vidare.

– Jag tror att krigsspel, isolering och att hamna utanför gemenskapen kan skapa farliga tankar. Är man ung, lättpåverkad och får kontakt med andra på internet som också mår dåligt, kan det gå snett.

På sin Facebooksida ses hon på ett porträtt i regnbågens färger. Ett ställningstagande för hbtq-rörelsen.

– Alla människor är lika mycket värda, slår hon fast.

Cissi föddes och tillbringade de första barnaåren i Katrineholm.

– Vår familj flyttade till Marmorbyn då jag var sex år. Min pappa och farfar byggde vårt hus. Jag gick i förskoleklass i Österåker, sedan klass 1–6 i Marmorbyn innan jag började på högstadiet i Vingåker.

Cissi fortsatte senare med att utbilda sig till både barnskötare och mentalskötare.

– Samtidigt med KY-utbildningen till mentalskötare arbetade jag som timvikarie på Karsuddens sjukhus samt var småbarnsförälder. Därför tog jag studieledigt en period och jobbade då vidare på Karsudden under två år. Men jag är envis och avslutade därefter mina studier.

Efter en skilsmässa blev hon ensamstående förälder och såg brister i tillvaron.

– Jag tog kontakt med kommunen och satte igång ett projekt för att driva igenom sådant jag själv saknade. Det resulterade i föreningen Ensamstående föräldrar. I dag finns både föreningen Wiljan i Katrineholm och en grupp med 1 271 medlemmar på Facebook. Vi tipsar varandra och delar idéer.

Genom sin äldsta son kom hon i kontakt med innebandy.

– Jag spelar inte själv, men ser gärna A-laget, damerna och juniorerna. Innebandy är min energiboost.

Cissi Albringer fyller 40 år 31 oktober

Musik: allätare, gillar äldste sonens Spotify-lista

Litteratur: gärna verklighetsbaserade berättelser, slukade Morgan Allings bok "Kriget är slut"

Film: gärna serier som Modus och Bones

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om