Mikael Eriksson tar emot i sin lägenhet på Nyhemsgatan i Katrineholm med en kopp kaffe i handen.
– Jag har alltid kaffe på gång och är en kaffetunna, medger han.
I vardagsrummet sitter en stor turkosblå nalle i soffan på en svensk flagga. Bland dvd-filmerna i bokhyllan märks några märkta "Rally".
– Jag har varit på några svenska rallyn och skulle gärna se det finska rallyt.
Mikael berättar att han är rätt engagerad i Katrineholms motorklubb, speciellt kartingsektionen. En lätt underdrift kan man tycka när han fortsätter.
– Jag brinner för motorsporten och vill få sporten tillgänglig för ungdomar och handikappade. Jag håller i en licensutbildning för kartingförare ett par gånger om året.
– Att jag kom in på karting är genom min frus grabb som först provade på cross och sedan gick över till karting.
Mikael var en av dem som såg till att klubben fick en tvåsitsig kart som gör det möjligt för handikappade och småbarn att åka med. Karten kommer väl till pass då han håller licensutbildning för blivande kartingförare några gånger om året.
Själv åkte han rally i slutet av 1980-talet.
– Men efter ett stort ras hade jag inte råd att fortsätta. Så jag hade ett uppehåll till 1996 då jag började som funktionär på rallytävlingar.
Med sin kunskap och noggrannhet fick han vara med vid den första banracingen på Solvallas travbana och blev anlitad till STCC-tävlingar på Mantorp och Knutstorp. Under första veckan på sina semestrar återfinns han på startplattan vid folkracetävlingarna i Motala.
– Jag är med i starten och det är fler än jag från Katrineholm som är med vid starten. Vi har byggt upp ett bra team.
Men att bara stå bredvid och se andra gasa iväg räcker inte för Mikael.
– Jag är med och tävlar i Krutcupen. En uthållighetstävling på fem timmar som körs på folkracebana. På lördag är det tävling på Trollåsen i Vingåker.
– Det finns en grus- och en asfaltscup, berättar han.
Han sprudlar av idéer på hur man ska locka folk till banorna. För enligt Mikael är detta en rolig form av nollkontaktstävling.
– Egentligen behöver man bara plocka bort lysena och sätta upp bromsljusen högre på en helt vanlig bil. Sen är den klar. Däremot måste föraren vara klädd i brandsäkra kläder och ha hjälm.
Mikael Eriksson fyller 50 år 28 september
Familj: fru, dotter och två bonussöner
Är: både morgon- och kvällsmänniska, född i Bettna
Arbetet: är elektriker/montör, jobbar tvåskift vid Flens byggelement, har jobbat på Vallavagnen, Karsuddens sjukhus med mera
Firar: med vänner på lördag och med släkten senare