Han har kappsäcken packad med kunskap

Trots pappans outtalade önskan om att sonen Karl-Henry skulle ta över fjällgården i den lilla jämtländska byn lämnade han Offerdals socken i 18-årsåldern.

Jubilar2015-04-23 11:01

– Jag började hjälpa till hemma tidigt. Vi hade inget överflöd, men getter, kanske en gris, en häst och några får. I 14-årsåldern var jag med i timmerskogen och tidigare hade jag varje sommar hjälpt till med höskörden.

När Karl-Henry var 18 år sökte han sig hemifrån.

– Jag ville fortsätta utveckla mig. Jag hade bara sexårig folkskola och tog värvning vid I 5 i Östersund. I det militära fanns möjlighet till flera kurser, bland annat befälsutbildning.

Men Karl-Henry törstade efter mer kunskap. Efter att ha kompletterat sina betyg vid Katrineholms enskilda läroverk sökte han lärarseminariet i Linköping.

– Jag hade en dröm om att bli folkskollärare.

I Uppsala träffade han sin blivande fru Gunnel, som läste till sjuksköterska i Gävle.

– Innan jag var färdig lärare vikarierade jag både på Sandbäcksskolan och på pojkhemmet vid Säfstaholms slott i Vingåker. När jag var färdig lärare år 1968 blev jag direkt uppvaktad av Dammsdalskolan och fick en tjänst där.

– 1970 sökte jag utlandstjänst för svenska skolan i Zambia. Jag undervisade elever i olika åldrar. Några läste sin gymnasieutbildning på Hermods och jag undervisade även dem. Jag höll dessutom lektioner för elever som bodde i Lusaka, 14 mil bort. Det var en upplevelserik tid, även om jag hade varit i Afrika tidigare under en FN-tjänstgöring.

Gunnel och barnen Maria, Anna och fyra månader gamla Fredrik var med i Zambia.

I det arkitektritade huset på Jättorpsvägen i Katrineholm finns flera ting som minner om den tiden. Olika fat och pallar samt olika afrikanska figurer lockar ögat. Soffbordet och ett sidobord är däremot från lärartiden i Argentina där Karl-Henry under ett halvår fick vara utan familjen.

– Jag arbetade som röntgensköterska på Kullbergska och ville inte fara iväg med barnen igen, berättar Gunnel.

Karl-Henry kom hem på julledighet, överväldigad av sina intryck från Sydamerika. Då det var dags att resa tillbaka följde även den övriga familjen efter.

– Folk var så välkomnande och vänliga. Hela familjen, från barn till mor- och farföräldrar, umgicks. Det arrangerades stora grillfester med kött i mängder. Och allt på djuret togs till vara.

Efter speciallärarutbildning i Göteborg 1973 blev han så småningom studierektor, alternerande rektor vid en särskola i Nyköping och rektor för Dammsdalskolan.

– Men sedan 1999 har jag lyckats vara pensionär.

Karl-Henry Lundström fyller 80 år den 24 april

Motion: promenader och längdskidåkning

Tradition: sommarkollo under en vecka vid sommarstugan i Läppe med barnbarnen

Fler intressen: hemvärnet, jakt – har skjutit en älg med 18 taggar i Jämtland och fått en öring på 4 kg i Argentina

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om