En gladlynt dalkarl som trivs i Katrineholm

Dalahäst och fikabröd är Ingemar Holmers signum. Det vill säga om man inte räknar den nästan alltid medburna portföljen packad med skalstock, foton, kollegieblock och tidningsurklipp.

Jubilar2015-10-03 00:00

Ingemar Holmer var den förste som via ett 40 meter djupt schakt tog sig ner i den rasade Södertunneln i Stockholm, där två män under arbetet med telekommunikation hade blivit instängda efter ett stor ras år 1965.

– Schaktet låg i mitten av tunneln. Genom ett borrhål ner till den ort där arbetarna fanns hade vi fått en skriftlig hälsning som bekräftade att de levde. Jag var konsulterad elingenjör och visste hur elen var dragen.

När den då 35-åriga Ingemar kom ner i tunneln kom vatten från Hammarbyleden farande. Han fick klättra upp på hisstaket för att rädda sig.

En fördämning byggdes, pumpar pumpade bort vatten och den stora slampropp som stängt in de två männen forcerades. Räddningsarbetet pågick under fyra dygn, tv direktsände och flera hundra personer hjälpte till innan man fick upp de nödställda.

Olyckan har följt Ingemar Holmer genom livet. Han har engagerats som föreläsare och berättat om händelsen flera gånger.

Ingemar är uppvuxen i Dalarna och har vallonblod i generna.

– Dalfolk är ett rejält folk som skakar riktigt i näven. Jag tycker inte om när folk är alldeles slappa i handen, då man tar dem i hand. Annars är jag en glad och positiv människa. Livet blir bättre med ett skämt, säger han.

Han lever rätt hälsosamt och att knäna ibland kan värka tar han med ro.

Ingemar var intresserad av teknik redan som ung grabb och ångmaskiner fascinerar honom fortfarande.

– Jag har många ångmaskiner, både små och stora. Dessutom har jag varit med från starten i renoveringen av det gamla ångloket som finns vid lokstallarna.

Han har en ingenjörsexamen och utbildningsorten var Katrineholm. I staden träffade han sin blivande hustru Christina.

– Jag har bland annat kontrollerat hissar i Tyskland och USA, kontorsbyggnader vid Themsen i London, prinspalatset i Rihad och vattentornet i Jedda i Saudiarabien.

– Jag läste arabiska. Några svårdomar fastnade, men annars var det ett svårt språk.

Då Ingemar blev pensionär byttes bostadsorten från Stockholm till Katrineholm och han trivs i staden.

Ingemar är van att möta människor och har ofta kaffebröd med sig till det första mötet.

– Är det en dam jag ska möta tar jag med en dalahäst, säger han och fyrar av ännu ett leende.

Ingemar Holmer fyller 85 år 10 oktober

Ingemar har varit ishockeymålvakt under läroverkstiden och senare i Kiruna AIF och Arvika IF. Besteg Kebnekaise från den östra, alltså svåra, delen, tillsammans med Sten Brander, Sveriges ende alpinist. Ingemar kommer att figurera i tidningen Ny teknik i höst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om