Katrineholmaren Emma Holmner Rings pappa gick hastigt bort när hon var gravid i sjätte månaden med dottern Lea. Nu är Lea tre år och har börjat ställa frågor om sin morfar.

– Det blev lite, vad ska jag svara? Vad jag tror, att det blir kolsvart och sedan är allt över, är inte läge att ta för barn. Det är svårt när man själv är i sorg, att hitta något greppbart när man själv inte tror att det finns något, säger Emma Holmner Ring.

Hon ville på ett fantasifullt sätt berätta för sin dotter om var morfar är, så att hon kunde vinka till och tänka på honom.

Artikelbild

| Lea har fått en bok som föreställer henne och morfar.

När andan faller på och Emma sätter sig och ritar, kommer idéer och bilder av bara farten. Hon funderade på vad hon själv skulle kunna ha fantiserat om som liten.

Nu är morfar på månen.

– Jag grät och ritade och skrev, och gav till dottern. Varje gång hon ser månen vinkar hon och säger "hej, morfar Leif". Det är verkligen fint när hon ställer sig och vinkar, säger Emma Holmner Ring.

Illustrationerna föreställer Lea, hennes mamma och morfar.

Emma Holmner Ring skrev ett inlägg i en skapargrupp på Facebook, där hon bad om hjälp med att digitalisera bilderna till boken "Lea och morfar på månen". Där fick hon stor respons av personer som önskade att de hade en sådan bok till sina egna barn.

Nu vill hon låta trycka ett större antal exemplar, för att kunna sälja och därigenom täcka tryckkostnaderna. Redan nu har tillräckligt många visat intresse.

– Priset hade blivit så högt för några få, säger hon.